10 vastuullisuustekoa

10 vastuullisuustekoa

Vastuullisuus ei ole meille vain sanoja vaan tekoja. Tässä on kymmenen tärkeintä tekoamme vastuullisen toimintatavan puolesta.

1) Aina suomalaista 

Kariniemen kananpojat kasvavat suomalaisilla kotitiloilla Satakunnassa ja Varsinais-Suomen alueella. Myös tuotanto on kauttaaltaan kotimaista ja Kariniemen työllistääkin Suomessa suoraan noin tuhat ihmistä, josta kotitiloilla työskentelee noin 250 ihmistä. Tämän lisäksi Kariniemen tuotteiden kanssa tekevät työtä tuhannet ihmiset jakelussa, kaupassa sekä rehu- ja pakkausteollisuudessa. Kariniemen kananpoika on siis aina supisuomalaista kanaa.

2) Vapaana hyvissä olosuhteissa 

Kariniemen kananpojat elävät hyvissä olosuhteissa ja ne saavat liikkua vapaasti lattialla. Siksi erityisesti turvepehkun laatu on tärkeää, sillä sen kunto vaikuttaa kananpoikien jalkapohjien ja kintereiden terveyteen. Tämä hyvinvointi kertoo samalla kananpoikien yleisestä terveydentilasta. Hyvä pehkun laatu on myös merkki koko kasvatustilan ensiluokkaisista olosuhteista. Kasvattajilla on käytössään kattava verkosto opastus- ja tukipalveluja kananpoikien hyvinvoinnin tukemiseen sekä seuraamiseen.

3) Ei turhaa lääkitystä eikä rokotteita 

Kariniemen kananpoikia ei altisteta ennaltaehkäisevälle lääkitykselle, kuten monissa muissa maissa on tapana. Mahdollinen lääkitys tapahtuu vain asiantuntijaeläinlääkärin toteamaan tarpeeseen. Nämä tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Kariniemen kananpojissa ei ole salmonellaa ja kasvatuksessa hormonit ovat kiellettyjä.

4) Viljaa kotitiloilta

Kariniemen kananpoikien ruokintaan kiinnitetään erityistä huomiota. Kananpojat syövät lähellä tuotettua kotimaista kokojyväviljaa, joka takaa hyvän ravinnonsaannin. Ruokavaliota täydennetään kasviproteiinilla, vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Kananpojilla on myös jatkuvasti saatavilla raikasta juomavettä.

5) Ympäristöystävällistä energiaa

Kariniemen kanaloiden lämmöntuotannossa luotetaan pääasiassa kotimaiseen bioenergiaan, jonka osuus lämmöstä on tällä hetkellä 91,8 %. Lämmöntuotannon bioenergiana käytetään haketta, pellettejä ja olkea. Sähköstä puolestaan 13,6 % tuotetaan tuulivoimalla.

6) Stressitön kuljetus

Kariniemen kananpoikien kuljetus kotitiloilta tuotantolaitokselle pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä. Lämmitettävä ja ilmastoitu kuljetuskalusto varmistaa kuljetuksen hyvät olosuhteet ja niitä valvotaan reaaliaikaisesti koko kuljetuksen ajan.
 

7)  Puhtaudesta ei tingitä 

Hyvin hoidettu pesu on turvallisten, laadukkaiden ja säilyvien tuotteiden valmistuksen edellytys. Eurassa sijaitsevat tuotantotilat pestään säännöllisesti joka yö. Pesut suoritetaan perusteellisesti ja energiatehokkaasti, eli kulutettavan veden määrää tarkkaillaan jatkuvasti. Pesutuloksen onnistuminen tarkistetaan silmämääräisesti jokaisen pesun jälkeen ja lisäksi tehdään säännöllisesti näytteenottoja.

8)  Katkeamaton kylmäketju

Katkeamaton kylmäketju on edellytys turvalliselle, laadukkaalle ja säilyvälle tuotteelle. Jäähdytetyn raaka-aineen ja lopputuotteen lämpötilaa mitataan säännöllisesti koko tuotantoprosessin ajan. Käsittely- ja varastointitilojen lämpötilojen tarkkoja vaatimuksia noudatetaan ja seurataan sekä automaattijärjestelmällä että käsimittauksilla. Kuljetusautojen automaattiset lämpötilojen seurantajärjestelmät takaavat kylmäketjun katkeamattomuuden.
 

9) Sydänmerkki terveellisyydestä 

Liiallinen suolansaanti nostaa verenpainetta ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Ravitsemuksellisen hyvinvoinnin takia Kariniemellä on vuodesta 2007 lähtien vähennetty määrätietoisesti suolaa tuotteista noin 30 000 kg. Kariniemellä on myös tuotteita, joissa ei ole lainkaan lisättyä suolaa.

Suolan vähentämisen ansiosta Kariniemellä on kuluttajille suunnatuissa tuotteissa 22 Sydänmerkkituotetta. Kun mukaan lasketaan ammattilaisten PRO-tuotteet, Sydänmerkkituotteita on yhteensä 36. Sydänmerkki on Sydänliiton ja Diabetesliiton myöntämä tunnustus, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.
 

10) Kunnioituksesta raaka-aineeseen

Kariniemen kananpojasta pyritään käyttämään kaikki osat, sillä ruoan haaskaaminen on epäeettistä. Suomen perinteikkäämpänä kana-asiantuntijana osaamme hyödyntää kananpojan kaikki osat niin, että tarjolla on aina laadukkainta ja herkullisinta suomalaista kananpoikaa.