Jalapeno saa kananpojankin tulistumaan

Jalapeno saa kananpojankin tulistumaan

Säväyttävä jalapeno on tuonut tänä syksynä uutta makua Kariniemen kananpojan fileesuikaleisiin. Tässä lähes kaikki, mitä olet ehkä joskus halunnut tietää jalapenosta!

Jalapeno on suosittu chileihin kuuluva paprikalajike. Kasvin syötävä osa on noin 4-8 senttimetriä pitkä, palkomainen hedelmä – tai jos kasvitieteilijöiltä kysytään niin marja.

Suurin osa suomalaisista luokittelisi jalapenon tuliseksi heti ensimaistamalta. Chilinä se on kuitenkin miedoimmasta päästä. Scovillen asteikolla jalapenon tulisuus liikkuu välillä 2 500 - 8 000, mikä ei ole mitään verrattuna esimerkiksi Trinidad Moruga Scorpionin kahteen miljoonaan. Uskallamme kuitenkin väittää, että jalapeno on tulisenkin ruoan ystäville huomattavasti parempi maustevaihtoehto kuin Trinidad Moruga Scorpion. 

Jalapeno on kotoisin Meksikosta, Jalapan kaupungista, ja niinpä amerikkalaiset pääsevät helposti napostelemaan niitä tuoreeltaan. Suomeen jalapeno matkustaa useimmiten säilöttynä, mutta tuoretta jalapenoa löytää täältäkin koko ajan helpommin. Kariniemen Kananpojan Fileesuikaleita varten jalapeno jauhetaan ja yhdistetään cayenne-pippuriin, mustapippuriin, valkosipuliin sekä muutamiin muihin tarkkaan valikoituihin mausteisiin juuri sopivan makuvivahteen saamiseksi.

Jalapenon hedelmät ovat aluksi vihreitä, mutta tulistuessaan tarpeeksi ne muuttuvat punaisiksi – aivan kuin me ihmiset. Erona on se, että jalapenosta tulee tulisempi ja punaisempi kypsyessään, kun taas ihmisillä tulistumista saatetaan pitää pikemminkin merkkinä epäkypsyydestä. Jalapenoissa iän myötä lisääntyvä kapsaisiini tuo tutkimusten mukaan jalapenon popsijalle paitsi polttavan tunteen, myös lukuisia terveysvaikutuksia, kuten suojaa mahahaavaa vastaan.

Rakkaalla mausteella on monta nimeä. Kielitoimisto suosittelee kirjoitusasua jalapeno, mutta välillä käytetään myös suoraa sitaattilainaa espanjasta eli jalapeñoa. Espanjassa jalapeño lausutaan halapenjo, Suomessa yleensä jalapeeno. Epämuodollisissa tilaisuuksissa jalapenoa kutsutaan välillä jalopenoksi. Kukaan ei varmasti tiedä miksi, mutta tuohan tuo lausumismuoto tiettyä jaloutta ruokahetkeen. Tieteellinen nimi jalapenolla on sama kuin paprikalla, eli capsicum annuum. Tarkkana siis latinaksi tilatessa!

Jalapeno on useimmille tuttu texmex-ravintoloista, mutta innokkaimmat kokkaavat siitä kotonakin. Kokeile vaikkapa paahdettuna, täytettynä, wokissa, kastikkeessa tai keitä ne pehmeiksi ja muussaa sitten salsaa maustamaan. Jalapenoja voi kasvattaa myös itse kotona, mutta paljon helpommin tulisen makuelämyksen tuo Kariniemen Kananpojan Fileesuikale jalapeno-cayenne, joka on muuten valikoimamme kaikkein tulisin suikalemaku.

Rohkea jalapenokanan syö, ja luultavasti vielä tykkää siitä!