Kananpoika vie niin kauas kuin cayennepippuri kasvaa

Kananpoika vie niin kauas kuin cayennepippuri kasvaa

Cayennepippuri on yksi vanhimmista ihmisen jalostamista kasveista. Yhdessä jalapenon kanssa se maustaa tämän syksyn uudet kananpojan fileesuikaleet makoisan tuliseksi kokonaisuudeksi. Tässä lähes kaikki, mitä olet ehkä joskus halunnut tietää cayennesta.

Nimestään huolimatta cayennepippuri ei ole pippuri, vaan jalapenon tavoin Capsicum-sukuinen paprika. 9000 vuotta sitten Etelä-Amerikan Arawak-intiaanit valjastivat cayennen lääkkeeksi, nuuskaksi ja mausteeksi. Seilattuaan nykyisen Ranskan Guayanan rantoja Kristoffer Kolumbus toi Cayenne-joen varrella kasvaneen tulipunaisen marjahedelmän mukanaan eurooppalaisiin pöytiin. Näin säväyttävä mauste levisi pahamaineisen Pirunsaaren rangaistusvankilan armottomista maisemista maailmanlaajuiseen suosioon. Matkan huipentumana syntyi lopulta Kariniemen Kananpojan Fileesuikale jalapeno-cayenne – kaikkein tulisin suikalemakumme.

Sitten Kolumbuksen aikojen cayennesta on tullut monen polttelevan kastikkeen perusta. Se vaikuttaa edelleen intialaisten, kiinalaisten ja indonesialaisten makujen taustalla, sekä Yhdysvaltojen rouheassa cajun-keittiössä. Scovillen asteikolla cayenne on sukulaistaan jalapenoa tujakampi, mutta selvästi habanero-chilejä kepeämpi. Ihan millä asteikolla vain cayenne on virkavallan suosimaa pippurisumutetta huomattavasti maukkaampi vaihtoehto. Pippurisumute on muuten viralliselta nimeltään paprikasumute, ja valmistettu cayennepippurin kaltaisista Capsicum-suvun hedelmistä uuttamalla.

Sanonta niin kauas (tai pitkälle) kuin pippuri kasvaa on peräisin 1500-luvulta ja viittaa nimenomaan cayennepippuriin. Lauseella toivotettiin ei-toivottu henkilö mahdollisimman etäälle, eli Ranskan Guyaanaan. Cayennen matka synnyinseuduiltaan Suomen Euraan ja siellä maustettaviin Kariniemen Kananpojan Fileesuikaleisiin on kokonaiset 8707 kilometriä. Siis aika pitkä, mutta todellakin sen arvoinen.

Cayennepippurin polte syntyy makunystyröitä lämmittävästä kapsaisiinista, jota on eniten paprikahedelmän vaaleissa siemenkiinnikkeissä. Tulinen makuaistimus syntyy, kun kapsaisiini nappaa kiinni herkuttelijan makuhermoston reseptoreihin saaden aikaan kvun ja palamisen tunteen. Tunne on todennäköisesti huijausta, mutta sen seurauksena kehoon vapautuu mielihyvää kohottavaa endorfiinia. Herkullinen kana-ateria tuo siis tuplailon, jos mukana on jalapeno-cayennemaustettuja fileesuikaleita.

Täyteen kapsaisiinia ladatulla cayennella on tutkimusten mukaan monensorttisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sen sanotaan auttavan painonhallinnassa sen ruokahalua hillitsevien ominaisuuksien takia, sekä tuovan helpotusta verensokerin ja migreenin kanssa painiskeleville. Ennen kuin yrität parantaa näitä vaivoja Kariniemen kananpojalla, suosittelemme perehtymään aiheeseen tarkemmin. Sen sijaan emme epäröi tarjota Kariniemen Kananpojan Fileesuikaleita jalapeno-cayenne lääkitsemään isompaakin nälkää tai chilihampaan kolotusta.

Hyvää makumatkaa – niin pitkälle kuin cayenne kantaa!