Kanapartio kotitilalla: Kananpoikien laulu

Millaisissa oloissa Kariniemen kananpojat kasvavat? Katso Kanapartiodokumentista kansalaisten tutkimusretki Kariniemen kotitilalle. Tässä jaksossa kanapartiolaiset Teija Kärnä ja Mika Lehti tutustuvat 24 päivän ikäisiin kananpoikiin.

Elokuussa 2014 Kariniemen aloitti Kanapartion eli kansalaisten tutkimusretket. Kanapartion tarkoituksena on kutsua tavalliset kansalaiset tutustumaan Kariniemen toimintaan ja jakaa heidän kokemuksensa kaikkien nähtäville. Kanapartion ensimmäisenä kohteena oli kotitila. Kiinnostuneita kanapartiolaisia haettiin Facebookissa avoimella haulla. 

Innostuneista hakijoista yhteensä neljä lähti vierailulle, kaksi nuorempien ja kaksi varttuneempien kananpoikien luokse. Kananpojat ovat luonnostaan arkoja ja hermostuvat isommista ihmisryhmistä, joten yhteen kanalaan pääsi kaksi kanapartiolaista kerrallaan. Kanapartioita tarvittiin kaksi, koska hygieniasyistä samat ihmiset eivät saa käydä eri kotitiloilla lyhyen ajan sisällä.

Mika Lehti ja Teija Kärnä lähtivät tilalle, jota isännöivät Markku Kiiski ja hänen poikansa Mikko Kiiski.

Mika Lehti on ammatiltaan keittiömestari. Kananpojat ovat hänelle hyvinkin tuttuja ruoanvalmistuksessa, mutta eivät niinkään kotitilalla pyrähtelevinä kotkottajina. Kaikesta uudesta kiinnostunut Mika oli innokas lähtemään tilalle.

Teija Kärnä on todellinen kanafani. Hän on liittynyt kaikkiin mahdollisiin kanaryhmiin ja haaveilee myös oman pikkuisen kanatarhan perustamisesta. Teija tuskin malttoi odottaa pääsevänsä kohtaamaan kanat silmästä silmään.

Torstaina 25.9. Teija ja Mika matkasivat eri puolilta Suomea tutustumaan Kiiskien kotitilaan. Tilalla on kaksi hallillista eri-ikäisiä kananpoikia. Kanapartiolaiset kävivät hallissa, jossa oli 24 päivän ikäisiä kananpoikia noin 28 000.

Vierailunsa ajaksi kanapartiolaiset saivat käyttöönsä videokamerat. He kuvasivat, katsoivat ja kyselivät kaikkea haluamaansa. Markku esitteli kanapartiolaisille hakkeella toimivaa lämmityssysteemiä ja oman tilan jyvätuotantoa. Vierailun kohokohta olivat kuitenkin itse kananpojat.

Kanalan eteistiloissa sekä kanapartiolaiset että isäntä suorittivat huolelliset hygieniatoimet ja astuivat sitten kananpoikien joukkoon. Teija oli aivan ihastuksissaan kanoista ja vitsaili vievänsä yhden niistä mukanaan kotiinsa. Mikan ajatukset pyörivät edelleen keittiössä. Molemmat kokivat kotitilavierailunsa avartavaksi. 

Kanapartiolaisten lisäksi tapahtumia taltioi ulkopuolinen ammattikuvaaja. Kariniemen YouTube-kanavalta Kanapartio-soittolistasta löytyy myös kanapartiolaisten kuvaamaa leikkaamatonta materiaalia. Tulevaisuudessa uudet Kanapartiot tekevät tutkimusretkiä myös tuotekehitykseen ja tuotantolaitokseen. Liity Kariniemen kanavan tilaajaksi, niin saat ensimmäisenä tiedon uusien Kanapartiodokumenttien ilmestyessä! Muistathan ruksia kanavan tilausasetuksista, jos haluat saada uutisia.