Kanapoika villiintyi valkosipulista

Kanapoika villiintyi valkosipulista

Valkosipuli on palannut maustamaan kananpojan fileesuikaleita ja tuonut mukanaan valloittavan Minuuttipihvi® valkosipuliöljyn. Tässä lähes kaikki, mitä olet ehkä joskus halunnut tietää valkosipulista.

Valkosipuli on monivuotinen viljelyskasvi, jonka sipulia käytetään mausteena ympäri maailman. Sen arvellaan olevan kotoisin jostain Välimeren ja Kiinan välimaastosta, mutta kasvi on niin vanha, että varmaa tietoa sen alkuperästä ei ole. Täällä pohjolassakin valkosipulia viljeltiin jo viikinkien aikaan, joskin sen suosio sittemmin hetkellisesti hiipui vain sinnikkäimpien fanien salaisuudeksi. Onneksi valkosipuli on taas nykypäivänä vakiomauste suomalaisissa keittiöissä.

Suomessa valkosipulia on kutsuttu myös kynsilaukaksi sen lohkomaisten sivusipulien eli kynsien mukaan. Tieteelliseltä nimeltään se taas on Allium sativum. Kaikki sipulit kuuluvat Allium-sukuun, mutta karmaiseva alliumfobia tarkoittaa nimenomaan valkosipulin pelkäämistä. Vampyyreihin tämän ammattitaudin istutti Draculan kirjoittanut Bram Stroker, jonka huhutaan saaneen idean valkosipulin maineesta astetta pienempien verenimijöiden eli hyttysten karkottajana.

Alliumfobia lienee kuitenkin suhteellisen harvinainen. Ihmisten on nimittäin laskettu herkuttelevan keskimäärin kilolla valkosipulia vuodessa, mikä vastaa suunnilleen 300 valkosipulinkynttä kullekin maapallon tallaajalle. Eniten valkosipulin ystäviä löytyy Kiinasta, Koreasta ja Italiasta. Niissä nautitaan päivittäin 8-12 kynttä henkilöä kohden. Suomi lähestyy kärkijoukkoja sellaista vauhtia, että katsoimme parhaaksi tuoda takaisin kananpojan valkosipuliset fileesuikaleet sekä niiden kaveriksi uuden Minuuttipihvi® valkosipuliöljyn.

Valkosipulia kannattaakin kuluttaa kynsikaupalla, sillä sen terveysvaikutukset ovat olleet tunnettuja kautta historian. Jopa Egyptin faaraot uskoivat valkosipulin voimaan syöttäessään sitä pyramideja rakentaville alamaisilleen. Nykyihmisille valkosipulilääkitys lienee tutuin flunssan yhteydessä, mutta sitä käytetään myös haavojen, verenpaineen ja suolitulehdusten hoitoon. 

Saat imettyä terveyshyödyt parhaiten, jos pureskelet raakaa valkosipulia. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan, sillä valkosipulin kynsien murskautuessa myös niiden maku on voimakkaimmillaan. Kun valkosipuli paistetaan, sen maku pehmenee meille tuttuun herkulliseen aromiin. Kariniemen valkosipulituotteita suositellaankin ensisijaisesti makunystyröiden hellimiseen.

Valkosipulin tuoksun saa halutessaan pois käsistä hankaamalla niitä kylmän veden alla ruostumattomaan teräkseen. Hengityksessä tuoksua voi vaimentaa persiljaa pureskelemalla, mutta kokonaan sen saa pois vain lopettamalla valkosipulin syömisen. Ja kukapa sellaista tekisi. Tuoksua on parempi kantaa ylpeydellä, kuten muinaiset kreikkalaiset morsiot, joiden seppeleet oli tehty kukkien sijasta valkosipuleista. 

Valkosipulipäivää vietetään 19.4., mutta meillä Kariniemellä valkosipulipäivä on joka päivä – ja niin voi olla sinullakin. Heitä vain pannulle Kariniemen Kananpojan Fileesuikale valkosipuli tai Kariniemen Kananpojan Minuuttipihvi® yrtti-valkosipuli ja nauti!