Kotitilan päivä

Kotitilan päivä

Miten sujuu Tuomolan kotitilan päivä Varsinais-Suomessa?

4.00
Tuomolan kotitilan kananpojat heräävät ja nousevat ylös, räpyttelevät siipiään ja menevät syömään ja juomaan. Rehua ja vettä on tarjolla aamusta alkaen jatkuvasti koko päivän ajan.

7.00
Herättyään ja syötyään aamiaisen Tuomolat menevät broilerikasvattamolle.
”Kasvattamoon tullessamme vaihdamme vaatteet ja desinfioimme kädet. Jokaisessa kasvatushallissa käytämme vain kyseisen hallin nimikkosaappaita, jotka säilytetään ovien edessä ”hygieniakarsinoissa. Kun toimimme näin, estämme sekä lintujen että ihmisten taudinaiheuttajien kulkeutumisen kasvattamoon."

8.00-10.00
Tuomolat kävelevät rauhallisesti kasvatushallit päästä päähän noin 3 metrin välein siten, että he pystyvät näkemään kaikki linnut ja toteamaan niiden hyvinvoinnin. ”Seuraamme lintujen käyttäytymistä: kuopsuttelevatko ne pehkua ja miten vilkkaita ne ovat. Jos havaitsemme sairaita lintuja, poistamme ne kasvattamosta. Samoin poistamme kuolleet linnut.”
Tuomolat tekevät kasvattamokäynnillä havaintoja kaikesta mahdollisesta; kasvattamojen ilmanlaadusta, lämpötilasta, vetoisuudesta, ilman suhteellisesta kosteudesta ja kuivikepohjan kunnosta. ”Varmistamme myös rehujen ja juomaveden saannin.”

10.00-12.00
Tietokoneiltaan Tuomolat kirjaavat raportteihin rehun ja veden kulutuksen määrät sekä lintujen painot että kasvattamojen lämpötila- ja ilman kosteustiedot. ”Vertaamme näitä tietoja suositusarvoihin ja kaikkien havaintojemme perusteella teemme tarvittavia muutoksia ilmastointiin, lämmitykseen, rehustukseen, valaistukseen ja muuhun tarpeellisiin. Näissä tehtävissä kuluukin yleensä aamupäivä. 

12.00-14.00
Linnuilla on päiväunien aika. Tuomolat syövät lounasta ja valmistautuvat päivän muihin puuhiin. ”Iltapäivällä teemme muita kasvattamiseen liittyviä töitä, laskemme tulevan rehuntarpeen eri kasvattamohalleissa ja teemme tehdasrehutilauksen noin kerran viikossa.”

14.00-17.00
Tuomolat kuljettavat linnuille syötävää. ”Kerran viikossa kasvattamoiden vehnäsiiloihin viedään omalla tilalla viljeltyä vehnää. Syötämme broilereille oman tilan vehnää noin 20 prosenttia koko rehun määrästä.”Kasvattamojen lämmittäminen tapahtuu hakelämmityksellä ja niinpä hoidamme hakelämpökeskuksen huoltotyöt ja haketusasiat aina tarvittaessa.
Myös muita maatilan töitä kuten peltojen viljelyä ja metsätöitä tehdään iltapäivällä.

17.00-18.00
Päivällisen ja rentoutumisen aikaa

18.00-20.00
Myöhemmin illalla Tuomolat  käyvät toisen kerran kasvattamoissa. ”Teemme samat havainnot kuin aamupäivällä ja suoritamme niiden perusteella tarvittavat muutokset laitteiden säädöissä.”
Kaikki laitteet eli rehu-, vesi-, ilmastointi ja lämmityslaitteet toimivat automaattisesti. Näiden ohjelmointia tulee kuitenkin muuttaa jatkuvasti lintujen olosuhteiden mukaan. Suuremmista olosuhdepoikkeamista tulee hälytys Tuomoloiden kännykkään. ”Näin pystymme välittömästi korjaamaan tilanteen. Voimme myös kotititietokoneelta seurata kasvattamojen olosuhdetietoja. Illalla päivän viimeinen tarkastus tapahtuukin yleensä tietokoneelta.”

24.00
Lintujen päivä päättyy. Valot sammuvat ja yö alkaa. Tuomolat päivystävät 24 tuntia vuorokaudessa lintujen olosuhteita. ”Vaikka hälytys tulisi yöllä, olemme nopeasti paikalla korjaamassa tilannetta.”