Kumpi oli ensin, korianteri vai kananpoika?

Kumpi oli ensin, korianteri vai kananpoika?

Trendikäs korianteri on sykähdyttänyt syksystä alkaen Kariniemen Kananpojan Fileesuikaleita. Tässä lähes kaikki, mitä olet ehkä joskus halunnut tietää korianterista.

Korianteri on yksivuotinen yrttikasvi, joka on tunnettu voimakkaasta ominaismausta ja -hajustaan. Korianterin fanit kuvailevat sen tuoksua sitruunan tai limen kaltaiseksi, kun taas joidenkin muiden mielestä se muistuttaa lähinnä luteen löyhkää. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että mieltymys korianteriin on vahvasti geneettistä.  Jos korianteri ei kierikään kielelläsi ihanan yrttisenä vaan maistuu pikemminkin saippualta, voinet siis syyttää asiasta vanhempiasi. Riippuen siitä kumpaan heimoon kuulut, Kariniemen Kananpojan Fileesuikale lime-korianteri joko on tai ei ole täydellinen tarjottava sukujuhlissa.

Korianterikasvin kaikki osat ovat syötäviä, mutta useimmiten siitä käytetään joko tuoreita lehtiä tai jauhettuja siemeniä (kasvitieteilijäkaverille puhuessa hedelmiä). Tämän syksyn uutuussuikaleiden mausteeksi on valittu siemenet. Ne jauhetaan, yhdistetään limettiin sekä muihin huolella valittuihin ainesosiin ja lopuksi sataprosenttista fileetä oleviin kanasuikaleisiin. Jos yrität jäljitellä kotona Kariniemen fileesuikaleiden lime-korianterista makua, älä korvaa siemeniä lehdillä. Ne ovat yllättäen aivan eri makuisia.

Ihmiset ovat hyödyntäneet korianteria tuhansia vuosia. Sitä on löydetty Tutankhamonin haudasta, Vanhassa testamentissa verrattiin mannan ulkonäköä korianterin siemeniin, ja jo Hippokrates suositteli sitä lääkkeeksi. Korianterin terveysvaikutuksista puhutaan vielä tänäkin päivänä. Sen sanotaan sisältävän runsaasti sekä K-niin-kuin-korianteri- että C-niin-kuin-coriandrum-sativum-vitamiineja, ja auttavan vaikka mihin sieni-infektioista aina unettomuuteen asti.

Hieman hitaammin syttyvien suomalaisten suosioon korianteri alkoi nousta 2010-luvulla. Testasimme kansalaisten korianterivalmiutta kesällä 2016 ohuen ohuilla fileepihveillä. Testi oli niin suuri menestys, että uskoimme suomalaisten olevan nyt valmiita vastaanottamaan korianterin myös suosittujen suikaleiden mausteena.

Korianterin maku on vahva mutta herkkä. Aloittelevan korianterikokin on hyvä huomioida, että lehdistä maku katoa kuumentaessa ja siemenistä himmenee hienontaessa. Myös ostovaiheessa on pysyttävä tarkkana: meksikolainen korianteri on aivan eri lajinsa. Sen sijaan kiinalaista persiljaa pyytämällä saat lehtikorianteria, joka on siemeniä kantavan korianterin lähisukulainen. Kaikkein varmimmin kanaruokaan sopivaa korianteria saat heittämällä pannulle Kariniemen Kananpojan Fileesuikaleet lime-korianteri.

Haista korianteri – jos tykkäät siitä.