Laaksosen kotitila Marttilassa

Laaksosen kotitila Marttilassa

Uuden kasvattamon avaus vei Laaksosen kotitilan energiatehokkuuden ja bioturvallisuuden kärkeen.

 

Laaksosen kotitila Marttilassa on kahden tilan kokonaisuus. Tilan isännän Heikki Laaksosen Kraappalan kotitilan juuret periytyvät 1900-luvun alkuun ja tilan emännän Eeva Korimäen Korimäen tilan historia on alkanut jo vuonna 1681. "Mieheni Heikki aloitti täällä Laaksosen kotitilalla Kariniemen Kananpoikien kasvatuksen 1987. Minä olen kotoisin tuosta muutaman kilometrin päästä Korimäen tilalta ja siellä kananpoikien kasvatus aloitettiin 2007", kertoo Eeva Korimäki.
Helmikuun alussa 2018 Laaksosen tilalla vihittiin käyttöön uusi kananpoikien kasvattamo. 90-luvulla Laaksosen tilalle rakennettiin kaksi uutta kasvattamorakennusta. Nyt purettiin kolme osastoa uuden kasvattamon tieltä. "Tekniikka kehittyy ja näemme, että vanhat rakennukset (30 vuotta ja yli 20 vuotta) tulivat tiensä päähän. Haluamme pysyä kehityksessä mukana ja olemme ylpeitä siitä, mitä teemme. Uudessa kasvattamossa on pystytty kiinnittämään entistä enemmän huomiota eläinten hyvinvointiin, energiatehokkuuteen ja bioturvallisuuteen", Eeva Korimäki kertoo.
"Korimäen tilalle rakensimme uuden kasvattamon kymmenen vuotta sitten. Korimäen tilan ketjussa olemme jo 12. isäntäpari. Edellisen isännän aikana tilalla oli munivia kanoja, mutta niistä luovuttiin Suomen EU-jäsenyyden myötä."

 

Laaksosen kotitilalla kasvavat maailman terveimmät linnut kuten muillakin Kariniemen kotitiloilla. ”Pidämme kananpoikien kotitilan olosuhteet niin hyvinä ja puhtaina, ettei niitä tarvitse lääkitä eli emme käytä antibiootteja tai muitakaan lääkkeitä”, Eeva Korimäki sanoo.

”Lämpötila on kanalassa tasainen ja ilmanvaihto toimii. Pehkun laatu on jalkojen terveyden ja kuopsuttelun kannalta tärkeää. Terve kananpoika liikkuu, syö ja juo hyvin. Näin tuotamme puhdasta ja terveellistä ruokaa.”

Myös Laaksosen kotitilalla kananpoikien hyvinvointia ja kanalan olosuhteita tarkkaillaan kiertämällä kanalassa säännöllisesti. Laitteiden toimintaa valvotaan 24 tuntia vuorokaudessa.

Laaksosen kotitilan kananpojat syövät ravinnossaan oman tilan vehnää. ”Suuri osa vehnästä tulee omilta pelloilta ja loput ostamme yhteistyötiloilta.”

Sekä Laaksosen että Korimäen tiloilla on bioenergialaitokset, jotka käyttävät polttoaineena haketta ja kierrätysmateriaalia kuten puumurskaa. Varajärjestelmänä molemmilla tiloilla on öljykattilat.

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti.
Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla.