Laaksosten kotitila Luvialla

Laaksosten kotitila Luvialla

Jo kolmas kananpoikien kasvattajasukupolvi on ottamassa vastuuta Laaksosten kotitilalla.

 

Laaksosten kotitilalla Luvian vehreässä satakuntalaisessa maisemassa harjoittelee jo kolmas sukupolvi Kariniemen kananpoikien kasvatusta. Nykyisen isännän Rauno Laaksosen vanhemmat aloittivat kananpoikien kasvatuksen vuonna 1972. "Olin silloin seitsemänvuotias. Se oli hurjan jännittävää aikaa. Vanhempani olivat innostuneita uudenlaisesta kasvatustavasta ja totta kai se henki tarttui minuunkin. Lintujen joukossa oli silloin monenvärisiä kananpoikia, ja se oli minusta niin ihmeellistä", Rauno Laaksonen muistelee.
Nyt Laaksosten kotitilalla on varttunut aikuisikään jo seuraava kananpoikien kasvattajasukupolvi. "On hienoa, että lapsemme Leo ja Charlotta haluavat jatkaa ja kehittää osaamistamme."
Laaksosten kotitilan ammatillisen osaamisen henkeä nostattaa aktiivisesti myös perheen äiti Riikka sekä perheessä että sen ulkopuolisissa verkostoissa.

 

Pirteä Niksu-koira juoksentelee Laaksosten kotitilan pihapiirissä ja näyttää vierailijalle, että kaikki paikat ovat kunnossa.

Laaksosten kotitila on kehittyvä perheyritys.  ”Kananpoikien kasvatus vaatii jokapäiväistä innostusta ja sitoutumista. Nuorempi sukupolvi oppii, kun hoidamme lintuja yhdessä. Samalla nuoret oivaltavat nopeasti, miten asioita voi tehdä vielä paremmin”, Rauno Laaksonen kertoo.

 Charlotta Laaksonen on kouluttautumassa oppisopimuksella Kokemäen ammattiopistossa maatalousyrittäjäksi. Leo Laaksonen on päättänyt koulun ja armeijan ja hän kertookin jo isännän elkein, miten kotitilan puintityöt odottavat… toki haastattelun jälkeen.

Kananpoikien kasvatuksessa ja ruokinnassa Laaksosten kotitila hankkii tarvitsemansa vehnän lähialueiden viljelijöiltä. Linnuille annetaan myös oman pellon vehnää.

 ”Meidän tehtävämme on pitää linnuista hyvää huolta. Se takaa kuluttajille hyvät ja puhtaat Kariniemen kananpoikatuotteet”, Rauno Laaksonen jatkaa.
 Laaksosten kotitilallakin kananpojat elävät lämmitettävissä ja ilmastoiduissa kanalarakennuksissa. Ne kasvavat vapaina lattialla ja kuopsuttelevat puhtaalla turvepehkulla. Hyvinvoivia kananpoikia ei tarvitse lääkitä eli kananpojat eivät saa antibiootteja tai muitakaan lääkkeitä.

Kananpoikien hyvinvointia ja kanalan olosuhteita tarkkaillaan kiertämällä kanalassa säännöllisesti. ”Valvomme laitteiden toimintaa 24 tuntia vuorokaudessa”, Rauno Laaksonen kertoo.

Laaksosten kotitilan oma hakevoimalaitos tuottaa lähes 90 prosenttia kanaloiden lämmitysenergiasta, vain ääriolosuhteissa talvella joudutaan turvautumaan kevytpolttoöljyyn.

 

Kariniemen Kanapartio kävi kesäkuussa 2017 tarkastamassa Laaksosten kotitilan.

KATSO VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=93ATrtj7Z7k&t=312s