Hei!

Selainversiosi on vanhentunut. Ole hyvä ja lataa uudempi versio selaimesta.

Minuutissa appelsiinin makuun

Minuutissa appelsiinin makuun

Tervetuloa appelsiini-pippuri, Minuuttipihvien kesäinen uutuusmaku! Pippuri onkin tuttu mauste kananpojalle, mutta appelsiini tuo ateriaan uuden jännittävän lisän. Tässä lähes kaikki, mitä olet ehkä joskus halunnut tietää appelsiinista.

Kaikkihan appelsiinin tietävät. Sinäkin olet varmasti tuntenut tuon oranssin, pyöreän sitruksen taaperosta asti, onhan appelsiini Suomen kolmanneksi suosituin hedelmä. Mutta tiesitkö, että virallisesti se ei olekaan hedelmä vaan marja? Pehmeäkuorinen, mehevä, lohkoinen marja. Vähän tavallista suurempi vain – ei edes yhtä kookas kuin marjatoverinsa vesimeloni.

Monissa kielissä appelsiinia kutsutaan samalla sanalla kuin oranssia väriä. Appelsiinin oranssius ei silti ole itsestäänselvyys. Tropiikissa appelsiinit ovat itse asiassa vihreitä, ja niiden kuori muuttuu oranssiksi vasta ilman viiletessä. Myös tutun oranssin kuoren alta saattaa löytyä yllätys, jos olet sattunut saamaan käsiisi jonkun veriappelsiinilajikkeen, jonka mehukkaat lohkot ovat tummanpunaisia. Vaan väristä viis, appelsiinin kuin appelsiinin makea vivahde on juuri omiaan tasoittamaan pirteää pippuria. 

Suomeen sana ”appelsiini” on kulkeutunut Hollannista tai Pohjois-Saksasta, joissa ”appelsina” tarkoitti Kiinan omenaa. Myös kreikkalaisessa mytologiassa puhuttiin appelsiinista – jumalten hedelmästä – kultaisena omenana. Kasvitieteellisesti nämä suomalaisten suosikkiherkut kuitenkin ovat melkein niin kaukana toisistaan kuin kaksi hedelmäksi kutsuttua asiaa vain voi olla. Onhan omena pohjoisen kasvatti, kun taas appelsiinin uskotaan risteytyneen paksukuorisesta pomelosta ja makeasta mandariinista jossain Kiinan ja Intian välimaastossa noin 4500 vuotta sitten. Siinä vasta hedelmällinen liitto! Nykyisin appelsiineja on noin 600 eri lajiketta, joista riittääkin poimittavaa Kariniemen kananpojan kaveriksi. 

C-vitamiinipitoisesta appelsiinista saa irti enemmän kuin ehkä arvaatkaan. Leijonanosa maailman appelsiineista nautitaan mehun muodossa, ja myös sitrushedelmän lohkoja popsitaan mielellään sellaisenaan tai käytetään kastikkeeseen. Appelsiinin kuoret sen sijaan unohtuvat helposti, vaikka ne ovat avain moneen herkuttelijan unelmaan. Kuoren kuitupitoista valkeaa osaa voi sekoittaa smoothieen, ja makea oranssi pinta taas on raastettuna erinomainen mauste jälkiruokiin tai lihalle. Juuri appelsiininkuori onkin Kariniemen Kananpojan Minuuttipihvi® appelsiini-pippurin ei-niin-salainen ainesosa.

Appelsiininkuorta ei kannata unohtaa, sillä monen kokin mielestä se rikastuttaa niin etu-, pää- kuin jälkiruoat. Kuoria suositellaan moneen muuhunkin näppärään tarkoitukseen, kuten pahanhajuisten kenkien raikastukseen. Sijoittaessa kuoria lähelle lattiatasoa on kuitenkin syytä olla varovainen. Muuan Bobby Leach, joka tuli tunnetuksi selviydyttyään Niagaran putouksista, koki lopulta kohtalonsa liukastumalla appelsiininkuoreen. Lienee siis varminta hankkia appelsiinin maukas aromi kanapihveihin valmiiksi lisättynä – jo ihan turvallisuussyistä.