Näin saat kokonaisesta kananpojasta maukkaan

Näin saat kokonaisesta kananpojasta maukkaan

Kokonaisena paistettu kananpoika on näyttävä juhlapöydän kruunaaja. Moni kuitenkin stressaa kokonaisen broilerin valmistuksen kanssa, vaikka homma on hyvin simppeli, eikä valmistusaikakaan ole niin pitkä kuin yleisesti luullaan. Tässä muutama vinkki kokonaisen kananpojan valmistukseen.

Kananpojan marinointi:

Voit marinoida kokonaisen kananpojan siinä missä yksittäiset rintafileetkin. Kotoa voi olla vaikea löytää sopiva marinointiastia kokonaiselle kananpojalle. Voit kuitenkin marinoida sen kätevästi ehjässä ja puhtaassa muovipussissa.

Laita kokonainen kananpoika muovipussiin ja lisää lempimarinadisi ainekset. Pussi kannattaa yrittää saada ilmattomaksi, jolloin marinadi on mahdollisimman hyvin kosketuksissa kananpojan kanssa. Sulje pussin suu huolellisesti kiinni ja pyörittele pakettia niin, että marinadi levittyy kauttaaltaan kananpojan pintaan.

Laita kananpoika muovipussissa vuorokaudeksi tai vähintään kuudeksi tunniksi jääkaappiin maustumaan. Pussissa olevaa kananpoikaa kannattaa käännellä ainakin pari kertaa. Vuorokauden kestävä salvia-maitokylpy puolestaan antaa kananpojalle hienostuneen maun, minkä lisäksi se mureuttaa lihan ihanan pehmeäksi.

Tuoreilla yrteillä, valkosipulilla ja oliiviöljyllä teet makumatkan Välimeren rannoille. Laita puoli punttia oreganoa, puoli punttia timjamia valkosipulin sekä oliiviöljyn kanssa kulhoon ja aja sileäksi sauvasekoittajalla. Tämäkin vaihtoehto toimii pussimarinadina loistavasti.

Inkivääri-chilimarinadi:

3 cm inkivääriä kuorittuna
1 iso chili
6 valkosipulin kynttä kuorittuna
2 rkl seesamiöljyä
2 limen mehu
2 rkl sweet chili -kastiketta
15 g suolaa

Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittajalla sileäksi. Laita kananpojan kanssa tiiviiseen pussiin vuorokaudeksi maustumaan.

Kananpojan täyttäminen:

Sitruunalohkot, timjami, salvia ja rosmariini sopivat tähän tarkoitukseen mainiosti. Täytä kananpojan vatsaontelo parilla sitruunalohkolla ja vaikkapa rosmariinilla ja valkosipulilla niin, että koko ontelo tulee täyteen. Nahkan ja rintafileen väli kannattaa myös täyttää. Rakuuna-valkosipulivoi on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tähän.

Rintafileen ja nahkan väliin kannattaa tehdä täyttötila sormella varovasti nahka irrottaen lihasta, jolloin sinne muodostuu ”tasku”. Tasku täytetään timjamivoilla ja ylijäämä voi laitetaan kananpojan sisälle muiden täytteiden kanssa. Kananpoikaa kannattaa valella muutaman kerran paiston aikana paistiliemellä, jolloin saat mehevän lopputuloksen.

Rakuuna-valkosipulivoi: 

1 pnt rakuunaa hienonnettuna
100 g normaalisuolaista voita
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin, että sekoittaminen on helpompaa. Sekoita ainekset keskenään ja laita jääkaappiin kohmettumaan. Käytä kananpojan täyttämiseen tai maustevoina muiden kanaherkkujen kanssa.

Litistetty kananpoika:


Hauska tapa tarjota kokonainen kananpoika on myös ”litistää” ja esimerkiksi grillata tai halstrata se. Tällöin kana”perhosen” toiselle puolelle muodostuu makua täynnä oleva mahtavan rapea nahkapinta. Litistäminen tapahtuu niin, että selkärangan vierestä leikataan pituussuunnassa tukevilla saksilla lintu ”auki”, jolloin kananpojan voi levittää ja litistää.

Perhosen voi myös valmistaa uunissa. Tällöin kannattaa loppuvaiheessa nostaa uunin lämpötila maksimiin ja laittaa grillivastus päälle. 5-10 minuuttia pitäisi riittää rapean ja maukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Isommissa marketeissa löytyy nykyään melko monipuolinen valikoima laadukkaita rub-mausteseoksia, joilla saa helposti varioitua maustamistaan fiiliksen mukaan. Mausteeksi sopii erityisestii jamaikalainen jerk-kuivamauste, joka hierotaan kananpojan pintoihin. Jerk-mausteseoksen teet helposti alla olevalla reseptillä. Limen mehu ja oliiviöljy antavat paistamisen jälkeen viimeisen silauksen.

Jamaikalainen jerk-kuivamauste:

1 tl jauhettua neilikkaa
1/2 rkl jauhettua maustepippuria
1/2 rkl jauhettua kardemummaa
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl kuivattua scotch bonnet chiliä tai jauhettua chipotle chiliä
3 kevätsipulin vartta hienonnettuna
1 lime
4 rkl oliiviöljyä

Sekoita kuivamausteet ja hienonnettu kevätsipuli keskenään. Hiero mausteseos kauttaaltaan kananpojan pintaan. Viimeistele kananpoika paistamisen jälkeen oliiviöljyllä ja limemehulla.Ohjeet herkullisen kananpojan paistamiseen:

Kokonainen kananpoika kannattaa paistaa melko alhaisessa lämpötilassa. Tämä siksi, että kananpojan rintafileet kypsyvät koipia nopeammin ja näin ollen pääsevät kuivumaan helpommin. 160 astetta on hyvä peruslämpö kokonaiselle kananpojalle ja aikaa se ottaa noin puolitoista tuntia.

Tuosta alhaisemmassa lämpötilassa kypsyminen tapahtuu vieläkin tasaisemmin, mutta aikaa täytyy silloin lisätä. Lämpöä voi lopuksi hieman nostaa hyvän paistopinnan saamiseksi.

Näillä vinkeillä onnistut varmasti herkullisen kananpojan valmistuksessa.

Tutustu myös muihin juhlaresepteihimme:
Tervetuloa Kariniemen Juhlaan! 
Salviamaidossa marinoitu kokonainen kananpoika.