Nyt alkaa ruokajuhla – tässä vinkit!

Nyt alkaa ruokajuhla – tässä vinkit!

Illat pimenevät ja juhlat lisääntyvät – marras- ja joulukuu ovat tulvillaan toinen toistaan ruokaisampia juhlapäiviä. Mikäs siinä on syödessä, mutta perheen kokit saattavat tiheässä tahdissa kaivata lisäinspiraatiota. Nappaa tästä kanaisat vinkit.

Pyhäinpäivä ja halloween

Pyhäinpäivässä yhdistyvät vainajien muistopäivä ja sadonkorjuujuhla kekri. Kun läheisten kanssa kokoonnutaan yhteen, on kokonainen yrttinen kananpoika upean juhlava kana-ateria.

Syyskauden kasvikset sopivat hyvin pyhäinpäivän henkeen. Astetta rennompaan illanviettoon suosittelemme esimerkiksi täytettyjä paprikoita.

Monet juhlistavat mielellään myös halloweenia, joka on Yhdysvalloissa pyhäinpäivän aatto. Halloweenin viettoon kuuluvissa naamiaisissa tarjoillaan yleensä paljon erilaisia naposteltavia. Ihastuta vieraita vaikkapa hauskoilla PÖÖ-tikuilla, jotka tehdään KanaSetin kanarenkaista, tai kata tarjotin täyteen Poppiksia kurpitsan muotoon.


 

Isänpäivä

Isillä on ollut oma päivänsä Suomessa virallisesti 80-luvun lopulta, mutta jo sitä ennen heitä on juhlistettu monissa kodeissa marraskuun toisena sunnuntaina. Hyvää isää ja puolisoa on mukava hemmotella lahjojen tai korttien lisäksi maittavalla päivällisellä. Esimerkiksi itse leivitetty kanaa cordon bleu tai huolella haudutettu marokkolainen kanapata kertovat, että isän kunniaksi tarjolla on jotain tavallisesta arkiruoasta poikkeavaa.         

Isänpäiväruokaa pohtiessa kannattaa muistaa isän henkilökohtaiset makumieltymykset. Näyttävän aterian sijasta isää saattaa ilahduttaa enemmän maistuva kanahampurilainen itse tehdyllä savuketsupilla

Juhlavampaa tunnelmaa kaipaava voi kantaa kahvipöytään maukkaan kanapiiraan.

 

Pikkujoulut

Pikkujoulut ovat parasta joulun jälkeen – tai siis ennen joulua.  Tyylikkäissä tilaisuuksissa virittäydytään juhlatunnelmaan kattavalla jouluruokatarjoilulla. Jos kaipaat vaihtelua kinkkuun, yhtä upean jouluisen tarjoilun saat kalkkunasta. Kokeile vaikkapa appelsiiniglaseerattua kalkkunaa, nam!

Täyttävää pikkujoulutarjoilua on mukava tasapainottaa kevyellä kanasalaatilla. Thaimaalainen kanasalaatti ei ehkä tuo mieleen suomalaista joulua, mutta on herkullisten kastikkeittensa kera taatusti pikkujoulujen hitti! 

Pikkutunneille kestävissä pikkujoulupippaloissa olisi hyvä pitää koko illan tarjolla jotain pientä naposteltavaa. Poppis-tontut tai Poppis-lumiukot ovat paitsi hauskan näköisiä, myös sopivan ravitsevia suupaloja, joiden voimin jaksaa taas tanssia!

 

Itsenäisyyspäivä

Eläköön Suomi. Kananpojan Herkkurulla on komea tarjottava. Kokeile rullaa vaikka ruisleivällä leivitettynä ja uunijuureksilla höystettynä! Kariniemeltä löytyy juhlapöytään sopivia rullia sekä kananpojasta että kalkkunasta.

Kanalla täytetyt uuniperunat sopivat niin kotoisampaan itsenäisyyspäivän päivälliseen kuin osaksi juhlavampaa tarjoilupöytää. Maistuvaan täytteeseen kuuluu kahta erilaista juustoa, tomaattipyreetä, mausteita ja tietysti kananpojan jauhelihaa.

 


 

Joulu

Joulu on vain kerran vuodessa, mutta kestää onneksi kolme päivää. Kevyttä ja maukasta kananpoikaa jaksaa syödä useammankin päivän putkeen, ja se sopii moniin ruokavalioihin perheen kerääntyessä saman pöydän ääreen. Kokonaisesta kananpojasta laitat upean ja suussa sulavan jouluaterian vaikkapa tällä makoisalla yrttivoitäytteellä.

Tai mitä jos yllättäisit vieraat tänä vuonna tuomalla eksoottisen tuulahduksen joulupöytään? Kariniemen kokonainen kananpoika on maittava jouluruoka myös aasialaisittain valmistettuna. Jos paikalla on koko suku, erilainen kanaruoka sopii hyvin lisukkeeksi kattavampaan juhla-ateriaan.

Kalkkunan ystäville suosittelemme huippusuosittua reseptiämme Jogurttimarinoitu kalkkunan filee ja Provencen uunikasviksia.

 

Uusivuosi

Loppuvuoden juhlaputki huipentuu uudenvuodenaattoon. Uudenvuodenjuhlissa tarjoiluna on usein monipuolinen noutopöytä, jonka herkkujen on hyvä riittää seuraavaan vuoteen asti. Yksi näppärä kikka on riipiä iso kattilallinen nyhtökanaa. Nyhtökanasta eli pulled chickenistä syntyvät sitten niin makoisat hampurilaiset ja hodarit kuin maittava salaattikin.

Salaatti onkin ehdoton osa uudenvuodentarjoilua. Perinteisen perunasalaatin sijasta voi kokeilla myös vaikkapa marokkolaista kanatabouleh-salaattia, josta bulgur ja kana tekevät tavallista salaattia täyttävämpää. Kanajauhelihasta tehty aasialainen Larb Gai -salaatti puolestaan ihastuttaa makunsa lisäksi myös ulkonäöllään. Mausteinen salaatti nimittäin tarjoillaan salaatinlehdistä muotoilluista kipoista.

Kylmästä ilmasta huolimatta monien mieli tekee uutenavuotena ulos, vähintään ilotulitusta katselemaan. Jos ulkona vietetään pidempikin aika, voi nälkä iskeä. Ottakaan kukin mukaan se oma suosikki-KanaSet: paahdetut fileepalat, friteeratut kanarenkaat tai kanaranskikset ja dippailkaa rakettien paukkuessa. Kun vuosi vaihtuu, voitte huutaa DIPPIS!


 

Entäs ne kaikki muut päivät?

Marras- ja joulukuussa juhlia riittää, mutta niiden välissä on vielä moninkertainen määrä ihan tavallisia päiviä, joina olisi myös mukava syödä jotain hyvää ja mielellään lisäksi terveellistä. Kananpojassa on hienoa se, että se sopii sekä arkiruoaksi että juhla-ateriaksi. Broilerissa on paljon proteiinia, mutta vain vähän rasvaa ja suolaa, joten sitä voi syödä usein ja se sopii moniin ruokavalioihin. Mausta tinkimättä!

Juhlapäivälliseen on yleensä valmis uhraamaan aikaa, mutta sitä edeltävinä arkipäivinä haluaisi vain pyöräyttää nopeasti jotain. Kariniemen uunivalmiit kanaherkut höystät näppärästi kasviksilla ja vaikkapa riisillä, ja työnnät sitten uuniin valmistumaan. Aterian paistuessa uuninkestävässä pakkauksessa sinulla on aikaa jatkaa juhlavalmisteluja tai viettää aikaa perheen kanssa. Kokeile vaikka tämän syksyn uutuutta Butter Chickeniä Kariniemen tapaan.

Kiireisessä arjessa kokkaamisesta voi tehdä samalla perheen yhteisen hetken. Pyöritelkää kaikki yhdessä kanapullia Kariniemen kanapullariehan henkeen, niin kiireet unohtuvat ja ruoka maittaa!


Herkullista loppuvuotta kaikille!