Suit sait suikaleista

Suit sait suikaleista

Suomen parhaiden suikalekokkien kokkauspäivä sujui mukavissa tunnelmissa. Suomen paras suikalekokki -kilpailun voittajat toteuttivat reseptinsä MasterChefistäkin tutun huippukokki Risto Mikkolan valmennuksessa.

Lauantaina 22.11. kokkauspäivään saapuivat Suomen paras suikalekokki -kilpailun voittajat Antti Rantakari, Heli-Hannele Pehkonen ja Vivikka Monto, sekä Kanaraadin huomioima 11-vuotias kanakokki Santeri Alho perheineen. Kilpailussa menestynyt Rune Österberg ei päässyt paikalle, joten ammattikokki Tero Honkaniemi valmisti hänen annoksensa. Risto Mikkolan lisäksi Teronkin neuvot olivat suikalekokkien käytössä. Osallistujat saivat paitsi kokkausvinkkejä, myös opastusta annosten asettelussa ja kuvauksessa.

Santeri Alhon resepti Santun kanapasta oli ensimmäisenä valmis. Riston neuvojen mukaan Santeri erotteli suikaleet paistamisen alkuvaiheessa, jotta lämpö jakaantuisi tasaisesti. Sommitteluvaiheessa vaalean lautasen ja liinan taustalle valittiin tumma puu, ja annokseen lisättiin väriä ripottelemalla pastan pinnalle kasvinosia. Santeri pohti myös tuoreiden persikanpalojen käyttämistä kauniina koristeina.

Risto kehui pastan ja kastikkeen balanssia Santerin ruoassa. Kastike sitoi pastan kuten pitääkin, ja persikoiden antama hedelmäinen maku tuki hyvin broileria. Limestä tuli pirteä happo, joka sopi hienostuneesti kokonaisuuteen.

Heli-Hannelle Pehkosen resepti Lähi-idän hunajainen appelsiini-aprikoosikana valmistui ripeässä aikataulussa monipuolisesta sisällöstää huolimatta. Kilpailuun osallistuessaan Heli kokeili ensimmäistä kertaa uusia pintamaustettuja suikaleita. Hänestä yrttiset fileesuikaleet sopivat hyvin lopputulokseen. Risto korjasi reseptiä couscousin osalta. Vettä ja couscousia on oltava sama määrä, jotta couscousista tulee tarpeeksi irtonaista. Risto muistutti myös, että kastikkeen on hyvä olla jonkun verran ylimaustettua, jotta tilanne tasoittuu sopivaksi couscousin keran nautittaessa.

Risto ylisti kauniin itämaisen ruoan paahteisia makuja. Appelsiinin aromaattisuus toimi ja kuivattujen aprikoosin ja rusinoiden makeus herkisti annoksen. Potkun määrä oli juuri sopiva, täydellinen chilin jälkipolte suussa. "Tilaisin ravintolassa", Risto kiteytti, ja vinkkasi vielä, että aprikoosit olisi voinut liottaa ensin.

Seuraavaksi oli vuorossa Antti Rantakarin resepti Kitaramiehen kanacurry. Kyseessä oli intialainen, korma-tyyppinen annos. Antti tuunasi vielä omaa reseptiään paikan päällä lisäämällä siihen kookoskermaa. Risto maistoi keskeneräistä kastiketta ja totesi sen kaipaavan lisää suolaa. Valokuvaan luotiin astioilla ja asettelulla itämainen tunnelma.

Risto mukaan Antin annoksessa oli raikas intialaisen korman maku. Antti oli saanut kananpojan suikaleista meheviä ja mausteista tuli sopiva polte kielen päälle. "Tätä jää kaipaamaan", Risto kommentoi.

Vivikka Monton resepti Thaimaalainen broileripiirakka oli kokkauspäivän ainoa uuniruoka. Vivikka kehitteli reseptin pataruoan pohjalta. Hän oli valinnut pohjaan sokerijuurikaskuidun tuomaan rapsakkuutta, mutta kokeili kokkauspäivänä vaihtaa sen paremmin saatavilla oleviin kaurahiutaleisiin. Annoskuvaan värikkäälle piirakalle valittiin vaaleaa maailmaa.

Riston mielestä piirakan yllättävä kokonaisuus toimi. Erityisesti valkosipuli ja kalakastike viimeistelivät maun thaimaalaiseksi. Myös päärynän makeus sopi hyvin piirakkaan.

Kokki Tero Honkaniemi pääsi toteuttamaan Rune Österbergin reseptin I don't need scissors said Pete. Molemmat kokit pähkäilivät mitä Rune tarkoitti ohjeellaan paistaa fileesuikaleet "kuiviksi". Tero päätyi paistamaan ne meheviksi, ja Risto ehdotti, että Runen reseptiin sopisivat ehkä paremmin paistisuikaleet. Lisukkeiksi valitut suolakurkku, smetana ja punajuuri keräsivät jännitystä maistamiseen.

Riston mukaan lopputulos oli erittäin hyvä. Hän kuvaili ruokaa äijäsafkaksi, jossa on kermaisen tulinen maku.

Onnistuneen kokkauspäivän päätteeksi huippukokki palkitsi vielä oman suosikkinsa, Suomen parhaista suikalekokeista parhaan. Kaikki reseptit olivat hyviä, mutta voiton vei Heli-Hannele Pehkonen reseptillään Lähi-idän hunajainen appelsiini-aprikoosikana. Onneksi olkoon Heli-Hannele!