Appelsiini glaseerattu kokonainen kalkkuna

Appelsiini glaseerattu kokonainen kalkkuna

icon star
icon star
icon star
icon empty star
icon empty star
Arvostele!

Kokonaisena paistettu kalkkuna joulupöydässä on majesteetillinen näky. Nytpä siis isompi jengi koolle joulun viettoon ja kalkkuna uuniin. Suuri lintu vaatii aikaa maustua, joten mausteseos on hyvä hieroa pintaan jo päivää ennen paistamista.

180 min

8-10 annosta

  • Uuniin Uuniin

Valmistusaineet

1 kpl Kariniemen kokonainen kalkkuna
2 appelsiinia
1 pnt timjamia
1 pnt rakuunaa

Mausteseos:

1,5 dl suolaa
2 rkl kuivattua timjamia
2 rkl fenkolin siemeniä jauhettua
2 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl jauhettua korianteria
2 rkl sokeria

Glaseerauskastike:

1,5 dl hunajaa
2 appelsiinin kuori raastettuna
4 kpl tähtianis
50 g voita
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl suolaa


Resepti

Ota sula kalkkuna huoneen lämpöön pari tuntia ennen kypsennystä. Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään huolellisesti. Hiero mausteseos kauttaaltaan linnun pintaan ja anna maustua kelmutettuna jääkaapissa yön yli. Halkaise appelsiinit kahtia (raasta ensin kuoret talteen glaseerauskastiketta varten). Täytä linnun vatsaontelo appelsiineilla sekä timjamilla ja rakuunalla. Tökkää paistimittari rinnan paksuimpaan kohtaa varoen, ettei mittari osu luuhun. Paista 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia tai kunnes mittari näyttää 70 astetta. Valele lintua aika ajoin siitä irtoavalla paistiliemellä.

Mittaa glaseerauskastikkeen ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen. Ota kalkkuna pois uunista ja sivele pintaan glaseeraus kastike. Nosta uunin lämpö 180 asteeseen. Laita lintu takaisin uuniin ja jatka paistamista noin 10 minuuttia, kunnes nahka saa kauniin värin.

Anna kalkkunan vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.