Kokonaisena paistettu kalkkuna sweet & spicy glaseerauksella
Kokonaisena paistettu kalkkuna joulupöydässä on majesteetillinen näky. Nytpä siis jengi koolle joulun viettoon ja kalkkuna uuniin. Suuri lintu vaatii aikaa maustua, joten mausteseos on hyvä hieroa pintaan jo päivää ennen paistamista.
8-10 annosta
Valmistusaineet
1 kpl Kariniemen kokonainen kalkkuna
2 appelsiinia
1 pnt timjamia
1 pnt rakuunaa
Mausteseos:
1,5 dl suolaa
2 rkl chipotle-jauhetta
2 rkl rouhittua mustapippuria
2 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl savupaprikajauhetta
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl kanelia
2 rkl sokeria
Glaseerauskastike:
1,5 dl tummaa siirappia
2 tl savupaprikaa
4 tl fenkolijauhetta
50 g voita
3 kpl neilikoita
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl suolaa
Resepti
Ota sula kalkkuna huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsennystä. Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään huolellisesti. Hiero mausteseos kauttaaltaan linnun pintaan ja anna maustua kelmutettuna jääkaapissa yön yli. Halkaise appelsiinit kahtia. Täytä linnun vatsaontelo appelsiineilla sekä timjamilla ja rakuunalla. Tökkää paistimittari rinnan paksuimpaan kohtaan varoen, ettei mittari osu luuhun. Paista 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia tai kunnes mittari näyttää 70 astetta. Valele lintua aika ajoin siitä irtoavalla paistiliemellä.
Mittaa glaseerauskastikkeen ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen. Ota kalkkuna pois uunista ja sivele pintaan glaseerauskastike. Nosta uunin lämpö 180 asteeseen. Laita lintu takaisin uuniin ja jatka paistamista noin 10 minuuttia, kunnes nahka saa kauniin värin.
Anna kalkkunan vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.