Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitsen kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Maaliskuun kuulumiset

3.3.2021 - Miten tekoälyä opetetaan?

Empirican datatiimi on työskennellyt videomateriaalin parissa viime viikkojen ajan.

Aivan ensiksi koodarit katsoivat materiaalia eri ikäisistä linnuista tavoitteenaan löytää erilaisia usein esiintyviä lintujen käyttäytymismalleja. Lintujen käyttäytyminen muuttuu hieman lintujen kasvaessa ja on erilaista eri vuorokauden aikoina. Yöllä linnut tietysti pääasiassa nukkuvat, mutta päivällä hallissa riittää vauhtia niin pienillä tipuilla kuin myöhemmin isommilla linnuillakin.

Kun lintujen käyttäytymisestä saatiin hyvä kuva, datatiimi keräsi koosteen useimmin toistuvista aktiviteeteista. He kävivät löydökset yhdessä eläinlääkärin kanssa läpi ja niistä valittiin muutama parhaiten lintujen luontaista käyttäytymistä kuvastava aktiviteetti. Tästä sitten lähti käyntiin varsinainen tekoälyn opettaminen.

Viimeisten viikkojen aikana datatiimi on katsonut tunteja materiaalia läpi ja he ovat etsineet videolta haluttuja aktiviteetteja. Oikean aktiviteetin löydyttyä, merkitään se videoon sille varatulla koodilla. Kun opetusmateriaalia on kerätty riittävästi, projektia varten kehitetty malli oppii tunnistamaan aktiviteetit itsenäisesti.

Seuraavat kananpojat saapuvat meille Kiiskin tilalle kohta. Sitten pääsemme keräämään lisää kuvamateriaalia tekoälyn tueksi.

Lue lisää