Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Tammikuun kuulumiset

25.1.2021 - Salmonellavapaata kananpoikaa

Tänään meidän tilalla oli salmonellan näytteenottopäivä. Mitään epäilyjä ei salmonellasta ole, vaan meillä Kariniemen kotitiloilla otetaan näytteet varmuuden vuoksi jokaisesta kasvatuserästä lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Näin voimme osaltamme varmistaa, että Suomen salmonellatautitilanne pysyy hyvänä. Näytteenotto tapahtuu siten, että vedän saappaiden päälle kostutetut ”näytteenottosukat”. Näin sukkiin kertyy hallin lattialta esimerkiksi kananlantaa ja pehkua, jotka sitten analysoidaan laboratoriossa.

Omavalvonnan lisäksi myös kunnan eläinlääkäri tekee säännöllisin väliajoin näytteenottoja.

Omantilan viljaa rehuna

Kananpoikien rehuresepti vaihtuu lintujen iän mukaan. Ostorehuun lisätään aina kokojyväviljaa riippuen lintujen iästä. Meidän tilalla saadaan vuoden viljat omilta pelloilta, eikä sitä näin tarvitse rahdata kauempaa. 

Meidän koiramme Luna nauttii lumesta. Luna onkin usein työkaverina, kun teen ulkohommia. Vaikka sää vaihteleekin rajusti ulkona, niin hallissa pysyy lämpötila tasaisena.

Ensi viikolla minun pitäisi saada uutta kuvamateriaalia katsottavaksi kattokamerasta.

Lue lisää

15.1.2021 - Kylmästä lämpimään

Viikko on ollut talvinen ja lumitöitä on saanut tehdä. Tähän aamuun herättiin kireään pakkassäähän ulkolämpömittarin näyttäessä -24,5 astetta.

Kananpojilla on siitä huolimatta olosuhteet niin kuin pitääkin. Hallin lämpötila on tämän ikäisille linnuille optimaalinen eli mittari näyttää +27,7 astetta. Hallien seinät erottavat siis yli viidenkymmenen asteen lämpötilaeron. Näillä keleillä haketta kuluu, mutta kyllä sitä vielä riittää!

Lajityypillistä käyttäytymistä

Kamerat ovat toimineet odotetusti ja yhteydet pelanneet. Olen saanut nähdä ensimmäiset videokoosteet, joita datatiimi yhdessä projektia vetävän eläinlääkärin kanssa käyvät läpi. Hyvältä näyttää!

Koosteista erottuu jo kanoille lajityypillistä käyttäytymistä, kuten pehkuissa kylpemistä. Datatiimi jatkaa työtään kuvatun materiaalin mallintamisen parissa ja odotan mielenkiinnolla mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan.

10.1.2021 - Kananpojat ovat sisällä

Viikko käynnistyi untuvikkojen saapumisella. Vastaanottamassa meitä oli vakiporukka; minä, Essi, vanhempani sekä kolme naapuria. Tältä porukalta vastaanotto sujuu hienosti ja untuvikot saadaan nopeasti kuljetusautosta kuivikepehkuille temmeltämään.

Juuri ennen kananpoikien tuloa huuhtelin vielä juomalinjat, jotta vesi nipoissa on varmasti
raikasta. Alkurehua levitettiin rehupaperille nippalinjojen lähelle. Vaalea rehupaperi ja sen
päällä oleva rehu herättää kananpoikien huomion ja varmistaa, että ne saavat saavuttuaan heti ruokaa ja löytävät juomaveden. Testasin myös, että hälytysjärjestelmät ja aggregaatti toimivat mahdollisten häiriöiden tai esim. sähkökatkon varalta. Ensimmäisen kasvuviikon sujuminen on untuvikoille erityisen tärkeä. Pääosin viikko menee lintujen terveyttä, hyvinvointia sekä hallien olosuhteita seuraten,
useita kertoja päivässä.

Lämpöä hakkeesta

Nyt kun talvi on tullut tännekin asti, haketimme tiistaina lämpökeskuksen varaston täyteen.
Näin taataan, että lämpöä riittää varmasti kananpojille tulevinakin viikkoina. Energiapuut tulevat lähiseudulta ja joskus omista metsistä.

Lue lisää