Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Helmikuun kuulumiset

23.2.2021 - Uusiutuvaa energiaa

Tyhjiä halleja pestään parhaillaan. Pesun jälkeen hallit vielä desinfioidaan, ennenkuin aloitamme valmistelut seuraavien kananpoikien tuloa varten. Puhtaudesta huolehtiminen on Kariniemen Kotitiloilla ensiarvoisen tärkeää, sillä puhtaus takaa kuluttajille turvalliset tuotteet ja edistää eläinten hyvinvointia.

Seuraavat kananpojat saapuvat meille maaliskuun alussa. Nyt on hyvää aikaa edistää toimistohommia ja paperitöitä. Kokoan nyt ympäristösuojelun vuosiraporttia Aluehallintovirastoon.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös talvella

Hakkeen lisäksi tilallamme on käytössä aurinkoenergiaa. Pelloille asennettiin kesäkuussa 2020 kahden
kääntymisakselin paneelit, jotka suuntautuvat automaattisesti aurinkoa kohti. Tilan sähköstä vähän alle
kolmasosa tulee nykyään aurinkoenergiasta. Ostettukin sähkö on meidän tilalla aina vihreää.

Aurinkoseuraajat ovat toimineet hyvin myös nyt talvella. Niissä on automatiikka, joka kippaa lumipeitteen pois. Paneelien musta pinta nappaa hyvin auringon säteet, ja sulattaa mahdollisen jään. Kovassa tuulessa ne kääntyvät vaakatasoon tuulikuorman pienentämiseksi. Kesällä seuraajat aloittavat työskentelyn aamu neljältä ja lopettavat kymmenen jälkeen, näin myös sähkön siirtomaksut saadaan pois pidemmältä ajalta päivästä. Aurinkopaneelien teho on 27,7kWp, mutta kääntyvyys lisää niiden vuosituottoa noin 50 % verrattuna kiinteästi asennettuihin. On mielenkiinoista seurata, minkälaisiin vuosituottoihin kalenterivuodessa päästään.

Lue lisää

12.2.2021 - Kananpojat lähtivät

Linnut lähtivät sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Työ onnistui rutiinilla ja apunani minulla oli 4 lastaaja -urakoitsijaa. Tiistaina tuttu luomuviljelijä haki pehkut pois. Yllä olevassa kuvassa näkyy miten kippaamme pienkuormaajalla pehkut konttiin. Pehkut lähtivät kasvinviljelytilalle Turun lähistölle odottamaan kevään kylvöjä ja lannoituksia.

Seuraavaksi pidän muutaman vapaapäivän! Onneksi aurinko paistaa ja kelit on mahtavat. Hallien sisätilat pestään ja desinfioidaan sitten ensi viikolla.

Näin uudet videokoosteet materiaalista, joilla kamerakuvaa tutkivaa tekoälyä opetetaan. Linnuilla oli oletetusti kova meno päällä koko viiden viikon ajan.

Tuottajaseminaari virtuaalisesti

Osallistuin eilen vuosittain järjestettävään tuottajaseminaariin, joka pidettiin tänä vuonna virtuaalisesti pandemian takia. Seminaarissa painotettiin vastuullisuustyön merkitystä. Tavoitteena on tehdä Kariniemen tuoantoketjusta täysin hiilineutraali. Onneksi lähtökohdat ovat valmiiksi hyvät, sillä
Kariniemen kananpojilla on jo nyt pieni hiilijalanjälki. Se on keskimärin 2,4kg CO2 eläimen elopainokiloa kohden. Laskettu hiilijalanjälki on Suomen pienin.

Lue lisää

6.2.2021 - Virikkeitä, orsia ja hyvinvointia

Meillä on halleissa erilaisia virikkeitä kananpojille. Virikkeitä ovat esimerkiksi rehulinjoissa roikkuvat sählypallot, erilaiset narut ja kiiltävät prikat. Kananpojat ovat uteliaita eläimiä. Ne tykkäävät nokkia ja tutkia erivärisiä ja -muotoisia esineitä.

Lisäksi linnuille on rakennettu orsia, jossa kanat voivat halutessaan köllötellä. Orsille nouseminen on kanoille luontaista käyttäytymistä. Myös Vaa'at toimivat eräänlaisina keinuina ja ne ovatkin melkoisen suosittuja.

Turvepehku ja mukana tulleet puun pätkät ja juurakot, sekä täysrehun joukossa olevat oman tilan täysjyvät antavat myös linnuille virikkeitä, sillä ne mahdollistavat ruoanhakukäyttäymisen toteuttamista.

Hakekattilan nuohous

Pakkaset jatkuvat ja lämpöenergiaa kuluu. Se tarkoittaa myös, että lämmityksen sydämenä toimiva hakekattila vaatii erityistä huoltoa ja seurantaa. Tällä viikolla suoritin säännöllisen väliajoin tapahtuvan hakekattilan nuohouksen noesta ja imuroin tuhkatilat tyhjiksi.

Rehuauto toi viimeisen satsin ostorehua ja puhalsin vielä loput siilot täyteen oman tilan viljaa. Näillä rehuilla pärjäämme loppuun asti.

Kylvöjä varten tehtyjen itävyyskokeiden tulokset saapuivat ja tulokset olivat hyvät. Kaikissa lajikkeissa itävyys oli 90 - 95 %.

Huomenna puran tekoälykamerat pois, koska linnut lähtevät seuraavana yönä. Alkuviikosta putsaamme hallit tyhjäksi pehkuista. Sen jälkeen pidän muutaman päivän vapaata!

Lue lisää

1.2.2021 - Tulevan kesän suunnittelua

Viime viikolla ottamani salmonellatestien tulokset tulivat, ja ne olivat odotetusti negatiiviset.

Lintujen tarkkailukierrosten välissä olen tehnyt tulevan kesän viljelysuunnitelmaa. Suunnitelmissa on viljellä pääasiassa vehnää sekä kauraa. Tarkoitus on kylvää omista siemenistä. Vein näytteet viljoista tutkittaviksi. Itävyystulosten perusteella pystyn optimoimaan käytettävän siemenviljan määrän hehtaaria kohden.

Lajikkeita ovat mm. Mistral-kevätvehnä sekä Ringsaker-kaura. Ennestään syksyllä kylvin 20 hehtaaria Ceylon-syysvehnää. Toivon, että se talvehtii hyvin. Onnistuessaan syysviljat vähentävät kevään pelto- ja kylvötöitä ja vastaavasti luovat porrastusta syksyn puinneille. Lisäksi syksyn oraspellot ovat myös ympäristön kannalta hyviä, sillä ne sitovat hiiltä ja ravinteita.

Lisää haketta

Talvipakkasilla haketta kuluu broilerhallien lämmitykseen. Tällä viikolla teimme varastot täyteen Oripään hakepalvelun kanssa. Tilasin myös jo seuraavan vuoden energiapuut paikalliselta metsähoitoyhdistykseltä. Tilallamme ei polteta turvetta.

Lue lisää