Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Maaliskuun kuulumiset

29.3.2021 - Muuttolinnut saapuvat

..."Pääskysestä ei päivääkään" kuuluu perinteinen sananlasku, jossa ennustetaan kesän saapumisesta. Viikonloppuna bongasin pääskyjä tilan yllä. Onko siis kesä nyt? :)

Eläinlääkärien tarkastuskäynnit

Viime viikkoon kuului poikkeuksellisesti kaksi eläinlääkärien tekemää tilakäyntiä.
Alkuviikosta kunnaneläinlääkäri kävi tekemässä lainsäädännön mukaisen salmonellavalvontakäynnin.
Jokaiselle parvelle tehdään salmonellatesti, vaikka mitään epäilyä taudista ei olisikaan. Kerran vuodessa testin tekee kunnaneläinlääkäri.

Lisäksi keskiviikkona Kariniemen kananpoikien oma terveydenhuoltoeläinlääkäri Leena Pohjola kävi tilakäynnillä katsomassa tilan ympäristöä ja kananpoikia. Samalla hän teki myös tautisuojausarvioinnin.

Tautisuojaus on nyt erityisen ajankohtaista, sillä kevät tuo mukanaan lämmön ja auringon lisäksi muuttolinnut. Muuttolinnut voivat tuoda tullessaan myös lintuinfluenssan. Muuttolintujen kulkua ei voi tietenkään estää ja siten on erittäin tärkeää, että kaikkien siipikarjaa pitävien tilojen tautisuojaus on nyt kunnossa.

Lue lisää

23.3.2021 - Tiedot ja taidot kehittyvät kotitilalla

Kananpojat ovat reilun kahden viikon ikäisiä ja ovatkin jo melkoisen hyviä poseeraamaan kuvissa. Vai mitä mieltä olette?

Täällä maaseudulla eläinten kanssa touhutessa poikkeukselliset rajoitukset eivät ole vaikuttaneet elämään ihan yhtä merkittävästi kuin muualla. Toki kontaktit oman tilan ulkopuolelle on vähennetty minimiin.

Tähän työhön liittyy jatkuvaa kouluttautumista ja suurin vaikutus onkin ollut koulutustilaisuuksien siirtymisissä nettiin. Tällä viikolla oli neljä eri koulutustilaisuutta tai palaveria ja seuraavaksi viikoksi on buukattu toiset neljä lisää.

Tällä viikolla kävin myös peittaamassa loput kylvösiemenet, tällä kertaa kevätvehnä Sciroccot. Aletaan olla pikkuhiljaa valmiita kevään kylvöihin.

Näillä keleillä kelpaa käydä ulkoilemassa!

15.3.2021 - Uusia selfie-kuvia

Hallissa on kasvamassa pirteä parvi ja uudella selfie-kameralla on riittänyt kuvattavaa. Kameran tekniikka on toiminut, mutta pientä hienosaatöä tehdään koko ajan esimerkiksi tarkennuksissa. Sijoitan kameran päivittäin eri paikkoihin.

Kevät lähenee

Kevät tulee ja kylvöt lähenee. Tällä viikolla kävin peittaamassa viljoja Vihervakka Oy:ssä. Peitattua tuli Mistral-vehnän siemenet. Scirocco-vehnän siemenet peittaan vielä tällä viikolla.

Suomi on maailman ruokaturvallisin maa

Bongasin netissä tuoreen uutisen, jossa todettiin Suomen olevan maailman ruokaturvallisin maa.  

Kariniemen Kotitiloilla turvallisuus ja puhtaus ovat tärkeä osa kaikkea tekemistä. Hyvä asia on myös, että Kariniemen tuotteet ovat aina valmistettu kotimaisesta broilerista.

10.3.2021 - Maailman ensimmäiset kananpoika-selfiet

Uudet untuvikot ovat saapuneet. Heidän ihmeteltäväkseen halliin on asennettu neljän tallentavan valvontakameran lisäksi selfie-kamera. Selfie-kamera ottaa kananpojista poseerauskuvia. Kamera vaatii vielä hieman hienosäätöä, mutta saimme jo muutamia selfieitä (ja muutama belfiekin). Selfieitä tullaan näyttämään keväällä tässä blogissa.

Älykameroilla seurataan ja kerätään tietoa broilerien käyttäytymisestä ja aktiivisuudesta tämän kevään ajan. Materiaalia on jo nauhoitettu yhden parven verran. Kuvattu materiaali on datatiimillä tulkittavana eläinlääkärin avustuksella.

Kananpoikien vastaanotto

Kananpoikien vastaanotto sujui taas normaalilla rutiinilla tutulla porukalla. Hallit ja kaikki irtaimisto oli etukäteen pesty ja desinfioitu, hallit oli lämmitetty 33 asteeseen, tuoreet pehkut ja rehupaperit levitetty sekä juomalinjat huuhdeltu. Lisäksi hälytys ja varalämmitysjärjestelmät oli etukäteen testattu toimiviksi.

Näin tiput saivat hyvän ja terveen alun!

3.3.2021 - Miten tekoälyä opetetaan?

Empirican datatiimi on työskennellyt videomateriaalin parissa viime viikkojen ajan.

Aivan ensiksi koodarit katsoivat materiaalia eri ikäisistä linnuista tavoitteenaan löytää erilaisia usein esiintyviä lintujen käyttäytymismalleja. Lintujen käyttäytyminen muuttuu hieman lintujen kasvaessa ja on erilaista eri vuorokauden aikoina. Yöllä linnut tietysti pääasiassa nukkuvat, mutta päivällä hallissa riittää vauhtia niin pienillä tipuilla kuin myöhemmin isommilla linnuillakin.

Kun lintujen käyttäytymisestä saatiin hyvä kuva, datatiimi keräsi koosteen useimmin toistuvista aktiviteeteista. He kävivät löydökset yhdessä eläinlääkärin kanssa läpi ja niistä valittiin muutama parhaiten lintujen luontaista käyttäytymistä kuvastava aktiviteetti. Tästä sitten lähti käyntiin varsinainen tekoälyn opettaminen.

Viimeisten viikkojen aikana datatiimi on katsonut tunteja materiaalia läpi ja he ovat etsineet videolta haluttuja aktiviteetteja. Oikean aktiviteetin löydyttyä, merkitään se videoon sille varatulla koodilla. Kun opetusmateriaalia on kerätty riittävästi, projektia varten kehitetty malli oppii tunnistamaan aktiviteetit itsenäisesti.

Seuraavat kananpojat saapuvat meille Kiiskin tilalle kohta. Sitten pääsemme keräämään lisää kuvamateriaalia tekoälyn tueksi.

Lue lisää