Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Huhtikuun kuulumiset

26.4.2021 - Syysviljat hyvässä kunnossa

Syysvehnät näyttävät talvehtineen hienosti. Aurinkoa on riittänyt jo sen verran, että pelloille päästiin lannoittamaan syksyn kylvöt. Lannoitukset hoiti naapurin isäntä keskipakolevittimellään. Kelien salliessa pääsemme pian myös kevätkylvöille.

Untuvikkojen starttirehut ovat saapuneet ja täytin oman tilan viljalla loput siilot, jotta eläinten hoitotöiden lisäksi saan keskittyä rauhassa myös peltotöihin.

Valmisteluja broilerhallissa

Viime viikon lopulla desinfoin hallit ja irtaimiston. Irtaimistoon kuuluu kaikki mahdollinen työsaappaista, roskiksiin ja valvontakameroihin. Huolellisella puhdistuksella tuetaan untuvikkojen turvallista ja tervettä elämää tilallamme.

Puhdistuksen jälkeen vein tuoreet pehkut hallin lattialle. Tänään levitän rehut untuvikoille valmiiksi. Huuhtelen myös nippalinjat ja nostan hallin lämpötilan +33 asteeseen ennen kuin seuraava parvi saapuu meille huomenna. Näin untuvikot saavat heti saavuttuaan raikasta vettä, ruokaa ja lämpöä.

19.4.2021 - Auringosta energiaa

Viime päivinä olemme saaneet nauttia aurinkoisista keleistä Varsinais-Suomessa. Samalla aurinkoseuraajat pellolla ovat tehneet töitään. Tällä hetkellä paneelit aloittavat seuraamaan aurinkoa puoli seitsemältä aamulla ja ne tuottivat energiaa yhdeksään asti illalla. Päivien pidentyessä tuokin aikaväli tulee luonnollisesti vielä kasvamaan.

Vuositasolla saamme oman tilamme energiasta vähän alle kolmanneksen aurinkopaneelien avulla.
Myös kaikki ostettu sähkö on vihreää, uusiutuvaa energiaa.

Hallien puhdistus käynnissä

Kuvakarusellissa on vielä yksi selfie kananpojista. Halli on nyt tyhjä ja se on pesty. Myös juomalinjat on desinfioitu ja huuhdeltu. Seuraavaksi pesen irtaimiston ja valvontatilat, tämän jälkeen kaikki desinfioidaan. Hyvä hygienia on perusta eläinten hyvinvoinnille ja laadukkaille sekä turvallisille elintarvikkeille.

Viikonloppuna ehdin pitää pitkästä aikaa vapaapäivän. Teki tosi hyvää irrottautua hetkeksi maatilan töistä. Mutta ei auta, kevätkylvöt on tulossa. Eli siis työt kutsuvat taas 😊

Lue lisää

12.4.2021 - Käyttäytymismuotoja esiintyy todistetusti kasvun kaikissa vaiheissa

Datatiimi esitteli alustavia tuloksia ensimmäisen parven käyttäytymisen osalta. Broilerilla tärkeimpinä
käyttäytymismuotoina pidetään muun muassa nokkimista (ruuan etsintää) sekä pehkussa kylpemistä ja
itsensä sukimista (kehon hoitoa). Datan perusteella lintujen aktiivisuus pysyy tasaisena ja havaittavissa on kaikkia käyttäytymismuotoja kasvun eri vaiheissa.

Lisäksi koodarit erikseen mainitsivat, että kuvamateriaalista näkee selvästi ryhmäkäyttäytymisen. Kun yksi lintu aloittaa kylpemisen, niin seuraavassa hetkessä on jo isomman porukan turvekylpemiset käynnissä. Nämä tulokset eivät itselleni tule tietenkään yllätyksenä, todistan sitä joka päivä hoitokierroksilla. Esimerkiksi edellinen parvi oli perustanut spa-osaston ihan oven eteen. Mielestäni on hienoa, että tätä dataa saadaan pian myös kaikille nähtäväksi.

Toisen parven linnut ovat nyt lähteneet. Seuraavaksi datatiimi analysoi tämän parven käyttäytymistä ja
vertaa tuloksia ensimmäisen parven tuloksiin. Odotan mielenkiinnolla tulevia tilastoja.

Kananpoikien höyhenpeite on alkanut kasvamaan

Kuvakarusellissa on taas uusia lintujen selfie-kuvia. Kuvista näkee, miten kananpoikien höyhenpeite on
alkanut kasvamaan. Oli mukava huomata, että kamera kiinnosti lintuja koko ajan ja saimme paljon hyviä otoksia talteen.

Viikonloppuna tyhjensin hallit ja tällä viikolla ne pestään ja desinfioidaan. Seuraavat
untuvikot tulevat kuun lopussa.

Kevät on saapunut. Teimme vielä yhdet hakkeentäytöt ja näillä hakkeilla selviämme syksyyn. Myös kylvöt lähenevät. Kaluston huolto on aloitettu ja koneet ovat pian toukotöihin valmiit.

Lue lisää

7.4.2021 - Datatiimin "konenäkömalli" on nyt valmis

Datatiimi kertoi, että lintujen lajityypillistä käyttäytymistä tunnistavan konenäkömallin opetus on nyt saatu valmiiksi. Tekoäly opetettiin tunnistamaan kolme eri aktiviteettia: sukiminen, kylpeminen ja turpeen nokkiminen. Katso videokooste HKScanin sivuilta.

Seuraavaksi tiimi analysoi jo kerätystä materiaalista (jota on jo reippaasti yli tuhat tuntia!) kuinka paljon tätä lintujen lajityypillistä käyttäytymistä eri kasvatuseristä löytyy. Tekoäly kerää myös datana, miten lintujen käyttäytyminen eroaa eri vuorokaudenaikoina ja eri ikäisillä linnuilla.

Lisää selfie-kuvia tilalta

Pääsiäinen kului tilalla töiden merkeissä. Viikonloppuna oli niin mahtava ilma, että oli pakko ehtiä tekemään myös klapihommia työnjohtaja Lunan valvovien silmien alla (katso kuvakarusellin viimeinen kuva ;).

Yllä olevissa kuvissa on taas uusia selfie-kuvia linnuista. Kananpoikien untuvikonkeltainen untuvapeite alkaa vähitellen korvautumaan valkoisemmalla höyhenpeitteellä.

Salmonellatulos on saapunut ja se oli odotetusti taas negatiivinen. Viime viikon lopulla tulivat viimeinen rehukuorma ja viikonloppuna täytin viljasiilot oman tilan vehnällä. Näillä pärjätään loppuun asti. Linnut lähtevät nyt loppuviikosta.

Lue lisää