Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Heinäkuun kuulumiset

30.7.2021 - Aurinkoinen kesä

Aurinkoinen kesä on taannut sen, että paneelit ovat käyneet kuumina kaikessa merkityksessään. Pitkät aurinkoiset päivät takasivat pitkän tuottoajan, mutta ennätyksellisen kuumat päivät laskivat paneelien maksimituottoja. Kahden akselin aurinkoseuraajat (teholtaan 27,7 kWp) tuottivat kesäkuussa kuitenkin mukavat 7070 kWh.

Syysvehnät alkavat olla jo puintikunnossa ja kaurat tulevat kovaa vauhtia perässä. Auringon lisäksi olisi kyllä kaivattu sadettakin, sillä tämän vuoden sadosta ei kannata odottaa liikoja näillä sademäärillä.

Yhteistyötä omassa kunnassa

Koska viime vuoteenkin osui keskinkertainen sato, alkavat oman tilan viljat olla syötetty linnuille. Vaikka pian päästään puimaan ja saadaan lisää omaa vehnää, hain tutulta viljelijältä Kruunu-lajikkeen kevätviljaa. Viljasta oli tehty valmiiksi analyysit, ja tulokset olivat hyviä. Tätä kelpaa syöttää seuraaville untuvikoille.

Lisää virikkeitä

Lisäsin kutteri- ja turvepaalivirikkeitä ramppeineen halleihin. Kolmen viikon ikäiset linnut tosin touhusivat ne maan tasalle alta aikayksikön, mutta hajonnut vaalea kutteri innosti niitä selvästi kylpemään enemmän.

Selfiekamerat ovat rapsineet kuvia ahkerasti, vaikka tuo kamera tuntuukin olevan kiinnostava kiipeilyteline. Usein kamera on kaadettu välittömästi ja myöhemmin onkin huomattu sen kuvaavan kattoa.

Salmonellavalvontaa

Tästäkin parvesta otin rutiininomaiset salmonellanäytteet, jotka siis otetaan lainsäädännön mukaisesti ja jokaisesta parvesta. Tämä on osa yleistä salmonellavalvontaa, ja näytteet otetaan, vaikka epäilystä salmonellasta ei olisikaan. Viikon päästä näytteiden otosta tulokset tulivatkin, ja ne olivat odotetusti negatiiviset.

Linnut ovat lähdössä kuluvalla viikolla, ja ensi viikolla yritän ehtiä pitää muutaman päivän lomaa ennen kuin aloitetaan puinnit oikein urakalla!

Lue lisää

12.7.2021 - Heinäkuusta huolimatta tilalla työt jatkuvat

Linnut ovat ehtineet parin viikon ikään ja ohessa pitkästä aikaa uusia selfiekamerakuvia.

Hakettakin tuli tehtyä lisää, sillä vaikka kelit ovat helteisiä, ovat yöt kuitenkin olleet sen verran viileitä, että lämmitystä on tarvittu. Lisäksi ensi talven lämmitystä varten on energiapuut hankittu valmiiksi.

Kuvissa esittelemme myös viljojen ylitarkastajamme. 8-vuotias Luna on tällä kertaa katsastamassa syysvehnien kasvua. Hyvältä kuulemma näyttää, vaikka sadetta kaivattaisiin jo kovin. Vettä on kyllä tällä seudulla satanut, mutta sadepilvet ovat hyvin onnistuneet välttämään tilamme. Kevätviljat ovat jo kärsineet kuivuudesta. Syysviljat ovat jo pitkällä ja tätä vauhtia päästään puimaan hyvissä ajoin.

Kamerat ovat keränneet käyttäytymisdataa vieläkin 24/7. Tulosten saaminen on kuitenkin hidastunut, koska etäyhteydet ovat pätkineet operaattorin yhteyksien takkuamisen takia. Kaikki data on kuitenkin tallessa ja odottaa yhteyksien palautumista, jotta Turun asiantuntijat pääsevät niihin käsiksi.