Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Helmikuun kuulumiset

10.2.2022 - Valtteina salmonella- ja antibioottivapaus

Uudet kananpojat muuttivat kanalaan viime viikolla. Olen jo aiemmin kertonut blogissa, että joka parvelta otetaan salmonellanäytteet, vaikka mitään epäilyjä ei tartunnasta olisikaan. Normaalisti minä otan näytteet ja ne tutkitaan laboratoriossa. Kuvassa on näytteenottosukat, joiden avulla näytteet otetaan.

Kerran vuodessa kunnaneläinlääkäri tekee näytteenoton. Näytteenotto on tällöin hiukan laajempi, sillä sukkanäytteen lisäksi tutkittavaksi lähtee myös näytteitä erilaisilta pinnoilta kuten orsilta, juomalinjaston ja moottoreiden pinnoilta. Tänä vuonna kunnaneläinlääkäri tekee vuosittaisen näytteenottonsa nyt kanalassa olevalta parvelta.

Kananpoikien salmonellavapaus on valtti, jota ihmetellään ulkomailla ja voimme olla siitä ylpeitä! Salmonellabakteeri on yleinen ympäristössä ja luonnonlinnuissa, mutta suomalaisista kanaloista se on saatu pidettyä hyvin kurissa tiukan hygienian ja tautisuojauksen ansiosta. Tarkan suojauksen vuoksi kuka tahansa ei voi tepastella myöskään kananpoikia tervehtimään. Jatkuvaan vaatteiden vaihtamiseen meneekin yllättävän paljon aikaa päivittäin. Vaihdamme jalkineetkin kahteen kertaan ennen kuin ulko-ovelta saa mennä kanalaan sisälle.

Antibioottivapaus on ainutlaatuista

Kariniemen kananpojat eivät saa lainkaan antibiootteja. Näin on ollut itseasiassa jo vuosia. Etenkin pohjoismaiden ulkopuolella antibioottien käyttö kotieläintuotannossa on tosi tavallista. Näissä maissa ennaltaehkäisevä antibioottien käyttö aiheuttaa antibioottiresistenssiä ja superbakteerien uhka on jatkuvaa.

Hyvä bioturvallisuus on myös antibioottivapauden perusta. Käytännöillä ehkäistään ulkopuolisten taudinaiheuttajien pääsyä kasvattamoon ja näin mahdollistetaan terveet kananpojat. Suomi on siis yksi antibioottikäytön mallimaista kotieläintuotannossa. Mielestäni se antaa hyvän lisäsyyn olla tarkkana kaupassa ja ravintolassa lihan alkuperän suhteen.

Valtteri myrsky tuli ja meni

Valtteri myrsky toi tullessaan lisää lumitöitä, mutta myrskytuhoja se ei aiheuttanut ainakaan meillä. Valitettavasti sää on vaihdellut nyt talvikuukausina plussasta miinukselle ja pelloille on kertynyt vettä, joka on taas jäätynyt. Se on takaisku talvehtiville syysviljoille ja epäilen selviävätkö oraat kevääseen.

Kävimme Essin ja Lunan kanssa potkukelkkailemassa Köyliön järven jääradalla. Potkukelkkoja oli runsaasti vapaasti lainattavissa. Suosittelen käymään siellä vielä, kun jäät kantaa!

Lue lisää