Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Huhtikuun kuulumiset

11.4.2022 - JALKAPOHJATERVEYS ON TÄRKEÄ HYVINVOINNIN MITTARI

Lapissa riitti lomaviikkomme aikana aurinkoa ja lunta. Aktiviteetteihin kuului laskettelua, hiihtoa, kelkkailua, hyvää ruokaa ja tietenkin muutama rentouttava olut!

Loma teki hyvää, mutta kotona odotti kiireinen viikko, koska untuvikot olivat tulossa perjantaina. Ennen lähtöäni hallit tyhjennettiin, lomani aikana ne pestiin ja desinfioitiin. Edessä oli vielä hallien lämmitys, kuivikkeiden ja rehujen levitykset sekä juomalinjojen huuhtomiset. Tuttu porukka auttoi lintujen vastaanotossa.

Linnut tepastelevat kanalassa pehkulla, joka vaihdetaan joka parvelle. Kuohkea pehku edistää lintujen terveyttä monella tavalla. Esimerkiksi pehku toimii hyvänä kylpypaikkana ja sen seassa olevat puunpalaset toimivat osaltaan virikkeinä. Hyvä ilmanlaatu pitää pehkun hyvänä, ja hyvä pehku pitää kananpoikien jalkapohjat kunnossa. Täten jalkapohjat kertovat paljon kasvatuksen onnistumisesta.

Tiesitkö, että tarkastuseläinlääkärit tarkastavat jokaisen parven osalta lintujen jalkapohjaterveyden ja raportoivat ne tuottajalle? Seurannan avulla saamme tietoa eläinten terveydestä ja kasvatusoloista.
Viime vuonna 98,8 % Kariniemen kotitilojen parvista sai eläinlääkärin arvioimana jalkapohjaindeksiksi pyöreän nollan eli parhaan mahdollisen indeksilukeman.

Lue lisää