Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Toukokuun kuulumiset

11.5.2022 - Kylvöt alkavat

Kanalaan saapuu uudet asukkaat tällä viikolla. Valmistelutyöt ovat täydessä vauhdissa. Tuttuun tapaan kanala ja irtaimisto on putsattu ja desinfioitu huolella. Seuraavaksi kanala lämmitetään 27 asteeseen ja levitetään kuivikepehkut. Untuvikkojen saapumispäiväksi lämpötila nostetaan 32 asteeseen.

Uutta käyttäytymisdataa


Saimme katsottavaksi uutta käyttäytymisdataa. Broilerilla tärkeimpinä käyttäytymismuotoina pidetään muun muassa nokkimista (ruuan etsintää) sekä pehkussa kylpemistä ja itsensä sukimista (kehon hoitoa). Tuore data tukee jo havaittua tietoa, että kananpojilla esiintyy luonnollisia käyttäytymismuotoja kaikkien kasvatusviikkojen aikana.

Kokonaisuudessaan dataa on kerätty noin puolentoista vuoden ajalta. Tuloksia vertaillessa havainnoimme, että parvien välillä on eroja. Kananpojat pysyvät aktiivisina läpi kasvatusajan, mutta toiset parvet esimerkiksi kylpevät enemmän kuin toiset, kun taas toisessa parvessa korostuu kehon hoito tai ruuan etsintä.

Toukotyöt alkavat


Kevätkylvöt alkavat pian. Kylvösiemenet on lajiteltu ja koneet on huollettu. Valitettavasti syysviljat talvehtivat huonosti. Luultavasti joudun tekemään uusintakylvöt.

Toivotaan, että säät suosivat toukotöitä!

Lue lisää