Kanaleike bearnaise
Kanaleike bearnaise on tuttu ilmestys suomalaisten teiden varsilta, sillä se on kuulunut huoltoasemien ruokalistoille jo ammoisista ajoista alkaen. Bearnaise on vaikean kastikkeen maineessa, mutta on loppujen lopuksi aika helppo tehdä, kunhan vain keskittyy hetken aikaa yhteen asiaan kolmen asian sijaan.
1 pkt Kariniemen Minuuttipihvi® leivitetty
rypsiöljyä paistamiseen
Bearnaise
1 dl valkoviinietikkaa
0.5 dl vettä
3 oksaa timjamia
2 kpl valkosipulinkynsiä
5 kpl mustapippureita
1 kpl salottisipuleita viipaloituna
5 kpl kananmunankeltuaisia
250 g voita
5 tippaa Tabascoa
0.5 kpl sitruunan mehu
0.5 ruukkua rakuunaa hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
Mittaa kattilaan etikka, vesi, timjami, viipaloidut valkosipulit ja salotit sekä valkopippurit. Kiehauta ja anna pulputtaa, kunnes jäljellä on noin 4 rkl lientä. Siivilöi liemi.
Laita liemi sekä keltuaiset kattilaan. Sulata voi. Aloita varovasti kuumentamaan lientä ja keltuaisia miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä vatkaten. Voit tehdä tämän myös kulhossa vesihauteessa. Seos ei saa alkaa kokkeloitumaan, vaan sen pitää pysyä koko ajan juoksevana ja kuohkeana. Ota kattila tarvittaessa välillä pois liedeltä. Jatka kuumentamista ja vatkaamista, kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Tiputa pinnalle tippa Tabascoa. Jos tippa jää pinnalle, seos alkaa olemaan valmis, mikäli ei, jatka vielä kuumentamista. Ota kattila pois liedeltä ja ala lisäämään sulaa voita sekaan ohuena nauhana koko ajan vimmatusti vatkaten. Mausta lopuksi hienonnetulla rakuunalla, suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Älä kuumenna enää liedellä, vaan peitä kattila kelmulla, kunnes muu ruoka on valmista.
Kuumenna rypsiöljy ja voi paistinpannulla vaahtoavaksi ja ruskista leikkeet molemmin puolin, pari minuuttia per puoli. Ripsauta lopuksi vielä hieman suolaa kypsille leikkeille ja mausta rouhitulla mustapippurilla. Pidä leikkeet kuumina.
Tarjoa kanaleikkeet bearnaisen ja ranskalaisten kera.