Hei!

Selainversiosi on vanhentunut. Ole hyvä ja lataa uudempi versio selaimesta.

Kuluttaja­palvelu

Kariniemen kuluttajaneuvojat ovat Suomen parhaita kana-asiantuntijoita. Neuvomme ja
palvelemme sinua. Voit soittaa tai lähettää kysymyksiä Kariniemen kananpoikatuotteista
ja niiden käytöstä klikkaamalla "ota yhteyttä".

Vastaamme mielellämme myös Kariniemen Facebook-kanavalla facebook.com/kariniemen ja Twitterissä tilillä @HKScanFinland arkisin klo 8-20.

Joskus vastaus on jo lähelläsi - katso löytyisikö se kysytyimmistä Kanakysymyksistä.
Kehitämme Kariniemen kuluttajapalvelua koko ajan. Kerro meille omat toiveesi.

Ota yhteyttä

0800-0-5450 (Arkisin klo 10-14)

Usein kysyttyä

Mitä Kariniemen Kananpojat syövät?

Kariniemen kananpojat syövät ainoastaan Suomessa kasvatettua viljaa. Oman pellon kokojyväviljaa saa noin 90 % linnuista. Kotitilalla oma vilja lisätään tehdasrehun joukkoon kokonaisina jyvinä. Tehdasrehu sisältää vitamiinit ja hivenaineet. Myös tehdasrehuissa käytetään ainoastaan kotimaista viljaa. Kaikki lintumme saavat 100 %:sti suomalaista viljaa.

Lisävalkuaista kananpojat saavat soijasta. jossa tällä hetkellä on tarjolla niin GMO-vapaa kuin GMO-ainesosiakin sisältävä vaihtoehto. Koska muuntogeeninen organismi ei siirry rehusta tuotteisiin kuten esim. eläimen lihaan (EFSA 19.7.2007), lihantuottajat Suomessa voivat käyttää GMO-ainesosia sisältävää soijarehua tuotantoeläinten kasvatuksessa.

Lisätietoa: www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/asiakokonaisuudet/muuntogeeniset+tuotteet+/usein+kysyttya/

Lue lisää

Miten Kariniemen kananpoikia lääkitään?

Eläinten hyvinvointi on Kariniemen kotitiloilla ensisijaisen tärkeää. Yksi hyvinvoinnin mittareista on lintujen terveys ja tällä mittarilla tarkasteltuna olemme maailman parhaita. Suomalaiset kananpojat ovat nimittäin maailman terveimpiä.

Erinomainen terveystilanne on saavutettu hyvällä bioturvalla ja vastuullisella toiminnalla. Ennaltaehkäisevää lääkitystä ei myöskään meillä käytetä. Euroopassa tämä herättää ihmetystä, sillä monissa maissa antibiootit, hormonit ja rokotteet ovat jokapäiväistä toimintaa.

 Yli 90 %:ssa eurooppalaisista tiloista kananpojille syötetään esimerkiksi antibiootteja ennaltaehkäisevästi.

Kariniemellä lintuja lääkitään ainoastaan terveydenhuoltoeläinlääkärin toteamaan tarpeeseen. Kaikenlaiset hormonit ovat kiellettyjä. Kariniemen terveydenhuoltoeläinlääkäri Eija Kaukosen mukaan lintuja ei tarvitse lääkitä käytännössä lainkaan. Emot saavat rokotteen yleisempiin infektiotauteihin, kuten me ihmisetkin, jolla taataan niiden hyvinvointi. Tuotantopolven kananpoikia ei tarvitse rokottaa lainkaan.

Lue lisää

Miten maustamattomat, pintamaustetut ja marinoidut Kananpojan tuotteet eroavat toisistaan?

Maustamattomien tuotteiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Ne ovat monikäyttöisiä. Kokkaustrendi on tehnyt monista ruoanlaittajista rohkeampia ja taitavampia makumestareita.

Hyvä vaihtoehto maustamattomissa ovat miedosti suolatut Kananpojan tuotteet. Suolaa on niissä käytetty hyvin vähän, mutta suola on ehtinyt imeytyä lihaan, jolloin kuluttaja voi keskittyä vain muuhun maustamiseen.

Pintamaustetut Kananpojan tuotteet ovat tulleet markkinoille oikeastaan kuluttajien omasta toivomuksesta. Monet arvostavat helppoa ruoanlaittoa, mutta haluavat myös kokea ja maistaa lihan oman aromin. Pintamaustetut tuotteet ovat erityisen sopivia esimerkiksi salaatteihin.

Marinoidut Kananpojan tuotteet ovat edelleen suosittuja. Marinadithan ovat kehittyneet maukkaammiksi, kun eri ainesosia on vähennetty. Perusaineksina marinadeissa ovat mausteet, rypsiöljy, vesi ja etikka. Marinointi on perinteinen lihan mureuttamiskeino ja marinoidut Kananpojan tuotteet sopivatkin erinomaisesti hauduttamiseen ja grillaukseen.

Lue lisää

Millaisia aineksia Kariniemen Kananpojan marinadeissa käytetään?

Marinadin perusaineksia ovat mausteet, rypsiöljy, vesi ja etikka tai muu happamuutta tuova ainesosa. Marinadi on yleensä lievästi hapanta. Erilaiset väkiviinaetikat ovat yleisimpiä marinadin komponentteja, mutta happamuuden ja erilaisten makujen aikaansaamiseksi käytetään myös maultaan miedompaa maitohappoa tai esim. sitruunamehua. Suolaa Kariniemen tuotteista on vähennetty viime vuosina paljon ja nykyään lisätyn suolan määrä tuotteissa on vain 0,6-1,1 %.

Natriumglutamaattia ja fosfaatteja Kariniemen Kananpojan marinadeissa ei ole.

Sakeuttamisaineita käytetään pitämään marinadin öljy ja vesi erottumattomana ja näin tuotteet saadaan maustumaan tasaisesti.

Lue lisää

Olen ostanut pakkauksen Kariniemen Hunajasiipiä. Miksi joukossa on myös pieniä koipipaloja?

Kariniemen Hunajasiivet -tuote sisältää broilerin siipipaloja; keskiosan sekä olkanivelosan. Olkanivel on anatomiselta muodoltaan hyvin samantapainen kuin koipipala. Suurin ero on koko, olkanivel on pienempi kuin koipipala. Tuotteen valmistusvaiheessa siipipalojen eri osat marinoidaan ja tämän jälkeen ne annostellaan pakkaukseen. Pakkauksessa siipipaloja on 10-12. On mahdollista, että eri siipipalojen osien määrä vaihtelee pakkauksessa, sillä annostelussa ei siipipaloja erotella.

Lue lisää

Miksi Kariniemen Paistileike on pakattu niin, että sileä pinta näkyy päällepäin? Itse tuote ei kuitenkaan ole filettä.

Kariniemen Paistileike on rakenteeltaan erilainen kuin esimerkiksi filee, joka on kokonainen pala. Paistileike leikataan broilerin reisiosasta, joka koostuu useammasta pienestä paistista. Tästä johtuen raaka-ainetta leikatessa leikkeen sisäpinta jää epätasaiseksi. Paistileikkeen ulkopinta puolestaan jää tasaiseksi, koska siitä on poistettu vain nahka. Paistiliha on maukasta ja rakenteeltaan mehevää, koska siinä on myös rasvaa. Tuote sopii niin pannulle, grilliin kuin uuniruokiin. Se on erityisen hyvää haudutettavissa ruuissa, joista suuren suosion on saavuttanut esimerkiksi ”pulled chicken”. Kokeile vaikka tätä Kariniemen pulled chicken hot dog ohjetta.

Lue lisää

Onko Kariniemen tuotteiden marinadissa oleva kerma-aromi maidoton?

Kariniemen tuotteet ovat kaikki maidottomia. Myös kerma-aromi.

Lue lisää

Ravitsemussuosituksissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan syömistä. Miten on siipikarjan lihan laita, uskaltaako sitä syödä?

Kariniemen Kananpoika ja kalkkuna ovat valkoista lihaa, jonka nauttimiselle ravitsemussuositukset eivät aseta rajoituksia. Siipikarjanliha muodostaa siis oivan pohjan monipuoliselle aterialle.

Lue lisää

Proteiini ja proteiinivalmisteet ovat muodissa, onko siipikarjanlihassa proteiinia?

Kariniemen Kanapoika ja kalkkuna ovat oikeita proteiinipommeja: kypsässä fileessä proteiinia on noin 30 g per 100 g, eli keskivertohenkilöllä jo yksi filee täyttää noin puolet päivän proteiinitarpeesta. Siipikarjanlihan proteiini on ns. hyvälaatuista proteiinia, joka sisältää kaikki elimistön tarvitsemat aminohapot, eli rakennuspalikat, joita tarvitaan mm. lihasten rakentamiseen. Kaikissa Kariniemen lihatuotteissa on merkintä ”runsasproteiininen” osoittamassa niiden hyvää proteiinipitoisuutta.

Lue lisää

Mitä kaikkia ravintoaineita siipikarjan lihasta saa?

Broilerin ja kalkkunan liha sisältää runsaasti proteiinia, vähän rasvaa ja sekin on pääasiassa hyvälaatuista pehmeää rasvaa. Lisäksi siipikarjanliha on hyvä B-vitamiinien lähde, sieltä saadaan kaikkia elimistön tarvitsemia B-vitamiineja. Siipikarjanliha on myös monipuolinen kivennäisaineiden lähde. Ainoastaan hiilihydraatteja tai C-vitamiinia ei siipikarjanlihassa ole, muutoin se on melkoinen ravitsemuspakkaus.

Lue lisää

Kariniemen Kananpojan maustamattoman lihan pakkauksessa suolapitoisuudeksi ilmoitetaan 0,2 suolaa / 100 g. Onko tuotteeseen lisätty suolaa?

Elintarvikelainsäädäntö edellyttää, että pakkausten ravintosisältötaulukossa ilmoitetaan suolapitoisuus, joka lasketaan tuotteen sisältämästä natriumista. Liha sisältää aina luontaista natriumia ja tämä on siis laskettava ravintosisältötaulukkoon suolaksi. Asia selvennetään pakkauksissa merkinnällä: Tuotteen suolapitoisuus johtuu yksinomaan luontaisesti esiintyvästä natriumista.

Lue lisää

Ota yhteyttä

Lähetä meille viestisi oheisella lomakkeella. Täytäthän myös yhteystietosi, jos toivot meiltä vastausta viestiisi. Sähköpostiyhteydenottoihin vastaamme mahdollisimman pian. Voit myös soittaa kuluttajapalveluun: Kuluttajaneuvonta palvelee arkisin klo 10.00-14.00. Kuluttajapalvelun maksuton palvelunumero on 0800-0-5450.

Viesti

Yhteystiedot

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä

Jos kuluttajan ja HKScanin välistä erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttaja voi saattaa asian kuluttajariitalautakunnan (www.kuluttajariita.fi) ratkaistavaksi.

Ennen asian viemistä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn kuluttajan tulee olla yhteydessä maistraattien kuluttajaneuvontaan (www.kuluttajaneuvonta.fi).

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti.
Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla.