Kariniemen® ilmastoresepti
Uskomme, että hyvä syntyy hyvästä. Siksi Kariniemen kotitiloilla tuotantoketjua on kehitetty ja ympäristövaikutuksia pienennetty jo 2000-luvulta asti. Nyt tiloilla on aloitettu seuraava kehitysvaihe, jonka tavoitteena on viedä sopimustuotanto kohti entistä vastuullisempaa ruoantuotantoa — ilmastoreseptillä hiilineutraaliksi viimeistään 2040.
Aluksi laskimme hiilijalanjäljen kymmeneltä Kariniemen pilottitilalta. Kariniemen Kananpojan hiilijalanjälki oli näillä tiloilla keskimäärin 2,4 kg CO2e eläimen elopainokiloa kohden. Laskennassa on käytetty Kariniemen kotitilojen tilakohtaisia lähtötietoja vuosilta 2019 ja 2020.*
Vuonna 2020 hiilijalanjälkilaskenta toteutettiin ensimmäistä kertaa myös laajemmalle kotitilajoukolle pilottitilalaskennan lisäksi. Laajemmassa laskennassa oli mukana 48 Kariniemen kotitilaa, mukana oli siis noin 60 % Kariniemen kotitilallisista Suomessa. Tämän laskennan hiilijalanjälkitulos oli 2,6 kg CO2e eläimen elopainokiloa kohden.* Kasvukauden tuomat vaihtelut satotasoissa vaikuttavat aina hiilijalanjälkeen. Tämän vuoksi laajemman laskennan hiilijalanjälkitulos on hiukan suurempi kuin pilottitilojen hiilijalanjälki.
Kehitystyössä tilojen apuna ovat ekosysteemikumppanit, joiden avulla tiloille luodaan omat reseptit, joilla hiilijalanjälkeä edelleen pienennetään. Kotitiloilla keskitytään peltoviljelyyn, koska pellon satotason nostaminen, kasvipeitteisyyden lisääminen ja täsmälannoitus ovat tilan hiilijalanjäljen kannalta merkittäviä tekijöitä. Pilottitilat saavat käyttöönsä myös tekniikkaa, jonka avulla pellon hiilensidontaa voidaan todentaa.
Me haluamme tarjota kuluttajille entistä maistuvampaa elämää – tänään ja huomenna. Uudet toimenpiteet kotitiloilla varmistavat, että kuluttaja voi syödä suomalaista Kariniemen kananpoikaa hyvällä omalla tunnolla nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset lihaa lautasellesi.
* Laskenta kattaa broilerituotannon arvoketjun maatilalta vanhempaissukupolven eli emokanojen kasvatuksesta ja munista lähtien tuotantolaitoksen portille asti sisältäen broilerin kasvatuksen aikaisen rehuntuotannon, lantajärjestelmän, energian, kuivikkeen ja kuljetusten ilmastovaikutukset. Hiilijalanjäljen laskenta perustuu kansainvälisiin ISO-standardeihin ja IPCC:n suosituksiin ja sen on laskenut VTT.
Tutustu tässä kehittyvään tuotantopolkuumme ja vieraile myös mobiilaitteella virtuaalitilallamme ar.kariniemen.fi