Hei!

Selainversiosi on vanhentunut. Ole hyvä ja lataa uudempi versio selaimesta.

decorative food decorative food decorative food decorative food

Kariniemen kotiseudulta
maailman parasta kananpoikaa

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Tutustu toimintaamme ja uusiin tuotantotapoihimme.

Kanalassa kuoriutuu ainutlaatuisia kananpoikia

Tutustu Kariniemen uuteen tuotantotapaan, jossa kananpojat kuoriutuvat kotitilansa kanalassa. Näin ne saavat stressittömän alun elämälleen.

SÄTERIN KOTITILA TARVASJOELLA

Kanalassa kuoriutunut on Kariniemen kananpoikien ainutlaatuinen tuotantotapa. Matti Säterin johtama kotitila Tarvasjoella aloitti uuden tuotantotavan ensimmäisten joukossa.

Säterin kotitilan historia

Säteri kotitilalla siirryttiin broilerien kasvatukseen 1990. Kuusi vuotta aiemmin tilalla oli tehty sukupolvenvaihdos, ja maatalous- ja metallialan opinnot suorittaneesta Matti Säteristä tuli isäntä. ”Isäni isä perusti Säterin tilan, joka lohkottiin hänen vanhempiensa Jännärin tilasta.”

Kolmannen polven tilallisena Matti Säteri on uudistanut ennakkoluulottomasti tarvasjokelaista maatilaa. ”Viljelemme edelleen vehnää, koska se on kananpojille tärkeää ravintoa. Kananpoikien kasvattaminen on nykyisin päätehtävämme. Jatkuva kehittäminen ja ennakkoluuloton uudistaminen on minulle luonteenomaista.”

Neljännes Säteri kotitilan kananpojista kuoriutuu eli syntyy kotitilan kanalan pehmoiselle pehkulle. ”Kanalassa kuoriutuneiden kananpoikien osuus tulee kasvamaan tämän vuoden aikana tilallamme.”

Säterin kotitilan toiminta

Matti Säteri kertoo, että Kanalassa kuoriutuneiden kananpoikien kasvattaminen on erilaista ensimmäiset kolme vuorokautta.

”Elämän alkaminen on aina jännittävää ja kuoriutumisen seuraaminen on viehättävää . Kolmen vuorokauden aikana kaikki munina kotitilan kanalaan tuodut kananpojat ovat kuoriutuneet ja sen jälkeen niiden kasvattaminen on samanlaista kuin hautomosta tuotujen kananpoikien.”

”Kun kananpoika kuoriutuu kanalassa, se löytää heti puhtaan veden ja alkaa juoda. Myöhemmin kuoriutuvat kerääntyvät sitten oppimaan juomista ja rehun syömistä näiden ensimmäisenä syntyneiden untuvikkojen ympärille. Siellä ne sitten laumassa kuopsuttelevat pehkun päällä.”

Matti Säterin mielestä kananpojan hyvä elämä on hyvää sekä linnulle että kasvattajalle. ”Kun kananpoikien olosuhteet ovat kunnossa, on lopputulos kasvattajankin kannalta onnistunut.” Kaikki Kariniemen kotitilalliset ovat Säterin mukaan ylpeitä ja motivoituneita siitä, että Suomessa kasvavat maailman terveimmät ja puhtaimmat kananpojat.

”Kaikki lähtee hygieniasta. Kasvattamoiden puhdistaminen ja puhtaus on tärkeää, mutta myös koko tilan ja ympäristön on oltava siistejä. Äärimmäinen hygienia koskee tietysti myös kasvattamossa työskenteleviä ihmisiä.”

Kanalassa kuoriutuneet kananpojat saavat stressittömän alun elämälleen. Matti Säteri on innostunut uuden tuotantotavan lisäksi myös mahdollisuudesta korvata soija kananpoikien rehussa kotimaisella härkäpapu ja herne proteiinisekoituksella.

”Kaikki uudistukset tekevät Kariniemen kananpojista entistä laadukkaampia.” Säterin kotitilalla uusiutuva energia on isännän sydämen asia. Toukokuussa tilalle tuli oma aurinkovoimala, joka tuottaa 25 prosenttia tilan tarvitsemasta energiasta. Myös ulkopuolelta ostettava sähkö on uusiutuvaa.

”Kasvattamot lämmitetään oman tilan hakkeella. Ja myös kananpojille ostamani rehu tuotetaan rehutehtaalla uusiutuvalla kotimaisella sähköllä ja lämpöenergia tuotetaan rehussa käytettävän kauran kuorimisesta syntyvällä kauran kuorella.”

Säterin kotila työllistää Matti Säterin lisäksi yhden vakituisen työntekijän. Tilan emäntä käy töissä kodin ulkopuolella, ja lapset ovat jo maailmalla. Metsätalous on kananpoikien kasvattamisen lisäksi Matti Säterin suuri kiinnostuksen kohde.

”Minulla on metsässäni kaunis kallio, joka muistuttaa Lapin maisemaa. Jo kymmenen vuotta sitten erotin sen suojelukohteeksi, kun Suomessa käynnistettiin metsien suojeluohjelma.”

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti.
Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla.