Kariniemen tomaatti & basikila rintafilee

Pakkausten kierrätys

Kaikki Kariniemen pakkausmateriaalit voidaan lajitella muoveihin ja kartonkeihin. Siksi otimme tuotepakkauksissamme käyttöön sanalliset lajitteluviestit, joista voit tarkistaa kuinka ne tulee lajitella kierrätettäviksi.

 

Muovipakkaukset

Kaikki muovista valmistetut pakkaukset voi lajitella muovinkeräykseen. Näitä ovat esimerkiksi. kanasuikaleiden tai rintafileiden vakuumi- tai rasiapakkaukset sekä leikkelepakkaukset. Kierrätyksen helpottamiseksi erottelethan pakkausten kansikalvot rasioista, jos pakkauksessa ei ole muuta ohjetta.

 

Muovi- ja kartonkipakkaukset

Pakkaukset, jotka sisältävät muovia ja kartonkia, on helppo erotella toisistaan. Esimerkiksi Kariniemen uunivalmiin kartonkirasian muovikalvon, joka tulee ottaa rasiasta ennen uuniin laittoa, voi kierrättää laittamalla sen muovinkeräykseen. Kartonkirasian voi laittaa uunin jälkeen kartonkikeräykseen. Kanaset-tuotteiden kartonkilaatikon voi laittaa kartonkikeräykseen ja sen sisällä olevat tuotteiden suojapussit sekä dippipikarit muovinkeräykseen.

 

Kohti vastuullisia pakkauksia

Pakkauksen tärkein tehtävä on varmistaa elintarvikkeen turvallisuus ja suojella sitä koko toimitusketjun ajan. Yhtä tärkeää on toimia aktiivisesti kiertotalouden edistämiseksi ja ehkäistä ruokahävikkiä.

Pakkausmateriaalit ja niiden tarkoitus

Käytämme pakkauksissa pääsääntöisesti muovia, ja toisinaan myös kartonkia ja metallia. Tuotteemme ovat helposti pilaantuvia ja niiden luontainen säilyvyys on lyhyt. Esimerkiksi jauheliha ilman suojakaasupakkaustaan säilyisi vain pari päivää nykyisen 10 päivän sijasta. Tämän vuoksi pakkausmateriaalit valitaan aina niin, että tuotteen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä. Erilaiset muovirakenteet pakkauksissa takaavat kullekin tuotteelle parhaan mahdollisen säilyvyyden tuotannosta logistiikkaan ja kuluttajan ruokapöytään asti. Monikerrosmuoveissa, jotka eivät ole tällä hetkellä kierrätettäviä, käytetään yhdistelmää useasta eri muovilaadusta, joista jokaisella on oma tarkoituksensa.

Pakkauksen osuus lihatuotteen hiilijalanjäljestä on vain 2–5 prosenttia. Ruokahävikin osuus hiilijalanjäljestä on huomattavasti suurempi, sillä jo yhden jätteeksi joutuvan leikkelesiivun tai kanapalan luontoa kuormittava vaikutus on suurempi kuin sitä ympäröivän paketin. Suurin ekoteko onkin käyttää koko pakkauksen sisältö – silloin tuotteen valmistukseen ja pakkaamiseen käytetty energia ei mene hukkaan.

Askeleet kohti kestävämpää pakkaamista

Etsimme jatkuvasti pakkausratkaisuja, joissa materiaalien ja ominaisuuksien avulla voidaan vähentää ruokahävikkiä. Optimoimme materiaalien määrän pakkauksissa mahdollisimman alhaiseksi kuitenkaan vaarantamatta niiden toimivuutta tai kestävyyttä kuljetuksessa. Etsimme jatkuvasti pakkausinnovaatioita, jotka parantavat tuotteen säilyvyyttä. Uusiutuvista lähteistä olevien pakkausmateriaalien käyttö lisääntyy koko ajan ja käytämme kierrätysmateriaaleja aina kun se on mahdollista. Tavoitteenamme on olla prosessimme jokaisessa vaiheessa edistyksellinen ja kehittää pakkauksia ekologisesti kestäviksi. Vuonna 2019 toimme markkinoille Kariniemen annospakkaukset, joissa käytetään jopa 54 prosenttia vähemmän muovia kuin vastaavassa rasiapakkauksessa.

Muutimme kaikki rasiapakkauksemme vuoden 2019 aikana pois kierrätykseen kelpaamattomasta hiilimustasta väristä. Vuodessa teimme kierrätettävää 660 000 kilosta muovia. Kaikki rasiamme valmistetaan PP:stä (Polypropeeni) tai PET:istä (Polyesteri), jotka ovat kansainvälisesti parhaiten kierrätettyjä ja kiertäviä muovilaatuja.