Grillikesän kastikkeet
Kastike kruunaa aterian, varsinkin grilliaterian. Kypsyypä grillissäsi sitten paistileikkeet, koipipalat, minuuttipihvit tai parhaassa tapauksessa ne kaikki niin tästä löytyvät kastikkeet koko setille.
4-10 annosta
Valmistusaineet
Mojo
1 kokonainen valkosipuli
1 tl suolaa
2 dl oliiviöljyä
1 kokonainen punainen paprika
1 punainen chili
2 paahtoleipäviipaletta ilman kuoria
½ dl valkoviinietikkaa
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl kuminansiemeniä
Aioli
1 kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 rkl dijon-sinappia
3 valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
1 rkl sherryetikkaa
Mole
100 g kirsikkatomaatteja
1 paprika
1 punainen chili
1 dl manteleita rouhittuna
½ dl tummaa kaakaojauhoa
1 tl kanelijauhetta
2 tl chipotlejauhetta
1 rkl kuivattu oreganoa
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl rypsiöljyä
2 tl suolaa
6 valkosipulin kynttä
½ rkl sokeria
2 limen mehu
Gochujangmajoneesi
1 kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 valkosipulin kynsi
1 tl suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl gochujangia eli korealaista chilitahnaa
1 rkl sweet chili -kastiketta
Savupaprika-aioli
1 kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 rkl dijon sinappia
3 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 rkl sherryetikkaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl sokeria
Karibialainen mango-habanerokastike
2 habanero chiliä
2 kypsää mangoa kuorittuna ja pilkottuna
1 sipuli kuutioituna
4 valkosipulin kynttä
½ dl valkoviinietikkaa
1 dl omenamehua
1 dl sokeria
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua neilikkaa
1 cm inkivääriä kuorittuna
1,5 rkl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
Resepti
Mojo
Kuori ja pilko valkosipulin kynnet. Poista siemenet paprikasta ja pilko kuutioiksi.
Laita valkosipulin ja paprikan lohkot sekä kuminan siemenet, paprikajauhe, suola, paahtoleipäviipaleet ja valkoviinietikka yleiskoneeseen ja hienonna tasaiseksi.
Lisää öljy vähitellen koneen käydessä. Lisää tarvittaessa valkoviinietikkaa. Anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
Aioli
Riko kananmuna kapeaan korkeareunaiseen kulhoon esimerkiksi oluttuoppiin. Laita mukaan dijon, valkosipuli, sitruunamehu ja suola. ”Poraa” sauvasekoittajalla samalla öljyä ohuena nauhana sekaan kaataen. Kun seos alkaa paksuuntumaan, ala nostamaan sauvasekoittimen päätä sitä mukaa ylös päin, kun kastike emulgoituu. Jatka poraamista, kunnes kaikki öljy on emulgoitunut ja kastike on majoneesimaisen paksua.
Mole
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta paksuhkoksi tahnaksi. Laita jääkaappiin maustumaan. Sopii mainiosti grillatun lihan ja kananpojan kaverina.
Gochujangmajoneesi
Riko kananmuna kapeaan korkeareunaiseen kulhoon esimerkiksi oluttuoppiin. Laita mukaan dijon, valkosipuli, etikka ja suola. ”Poraa” sauvasekoittajalla samalla öljyä ohuena nauhana sekaan kaataen. Kun seos alkaa paksuuntumaan, ala nostamaan sauvasekoittimen päätä sitä mukaa ylös päin kun kastike emulgoituu. Jatka sekoittamista, kunnes kaikki öljy on emulgoitunut ja kastike on majoneesimaisen paksua. Sotke lopuksi mukaan gochujang sekä sweet chili ja anna maustua pari tuntia kylmässä.
Savupaprika-aioli
Riko kananmuna kapeaan korkeareunaiseen kulhoon esimerkiksi oluttuoppiin. Laita mukaan dijon, valkosipuli, etikka, savupaprika, suola ja sokeri. ”Poraa” sauvasekoittajalla samalla öljyä ohuena nauhana sekaan kaataen. Kun seos alkaa paksuuntumaan, ala nostamaan sauvasekoittimen päätä sitä mukaa ylös päin, kun aioli emulgoituu. Jatka poraamista, kunnes kaikki öljy on emulgoitunut ja kastike on majoneesimaisen paksua. Anna maustua jääkaapissa ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Karibialainen mango-habanerokastike
Laita kaikki ainekset blenderiin ja soseuta sileäksi kastikkeeksi. Kaada seos kattilaan ja kiehauta. Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Jäähdytä ja pullota.