Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitsen kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Toukokuun kuulumiset

17.5.2021 - Ympäri, ympäri ja edestakaisin

Sateet väistyivät ja loppuviikon aurinkoiset päivät vauhdittivat toukotöitä. Peltoja tuli pyöriteltyä ennen huomiseksi luvattuja sateita sen verran, että sain eilen kylvöt valmiiksi. Ensimmäiset oraatkin ovat jo nousseet pintaan.

Nyt voin taas vaihtaa normaaliin päivärytmiin. Seuraavaksi on vuorossa syysvehnien ruiskutus, joille alkaa olla kohta jo kiire.

Lantaa lannoitteeksi

Ennen äestystä ja kylvöjä levitin pelloille lannoitteeksi broilerin lantaa, jota on vuoden aikana kertynyt. Lanta on arvokas lannoite, joka sisältää typen ja fosforin lisäksi maanparannusaineita. Omien tarpeiden yli jäävää lantaa ei heitetä hukkaan, vaan sitä menee kolmelle lähiseudun loumuviljatilalle lannoitteeksi.

Aamuisin ja iltapäivisin tein normaalisti kanalakierrokset, joissa tarkastin kananpoikien voinnin sekä hallin tekniikan ja laitteet. Huomenna otan taas salmonellatestin. Testi otetaan varmuuden vuoksi jokaisesta kasvatuserästä, vaikka mitään epäilystä salmonellasta ei olisikaan.

10.5.2021 - Uudet virikkeet kiinnostavat

Kutteri- ja turvepaalit ovat herättäneet kananpoikien mielenkiinnon ja ne ovat olleet kovassa käytössä. Vaaleilla kutteripaaleilla on kiipeilty ja nokittu niin paljon, että ne ovat käytännössä hajonneet. Eikä rahkasammalrampeistakaan ole enää juuri mitään jäljellä.

Murennettua kutteria löytyy jo kaukaa paalien asennuspaikoista, tämä kertoo vilskeen ollen näiden virikkeiden ympärillä runsasta paalien hajoamisen jälkeenkin. Turvepaalit ovat kestävämpiä ja niiden päälle linnut tykkäävät kiipeillä ihmettelemään ympäristöä korkeammalta.

Minulla on vielä lisää virikepaaleja varastossa. Ajattelin, että lisäisin paaleja lähiviikkoina kananpoikien ihmeteltäviksi.

Datatiimi näytti meille jo hyvin pitkälle kasattuja tuloksia toisen parven käyttäytymisestä. Eläinlääkäri totesi, että tähänastisen datan perusteella tulokset näyttävät hyvältä ja aktiivista luontaista käyttäytymistä esiintyy läpi kasvatusprosessin.

Kylvöt tauolla sateiden takia

Viikko sitten kelit suosivat peltotöitä, ja tuokotyöt etenivät tohinalla. Ringsaker-lajikkeen kaurat saatiin jemmattua. Isäni oli auttamassa, hän äesti edellä minun ajaessa kylvökoneella perässä.
Poutakelit kuitenkin vaihtuivat päivien sateiksi ja kylvöt jäivät tauolle. Kirjoitushetkellä lähipäivätkin näyttävät sateisilta, mutta onneksi ei ole vielä kiire kylvöjen osalta. Eläintenhoitotyöt jatkuvat tietysti normaalisti.

Koska pelloille ei ollut niin kova hoppu, niin sunnuntaina ehdittiin käymään äitienpäivälounaalla!

Lue lisää

3.5.2021 - Testaamme uusia virikkeitä kananpojille

Untuvikot saapuivat meille viime viikon tiistaina. Pääsemme nyt seuraamaan tämän hankkeen kolmatta broilerparvea.

Untuvikot ovat normaalin pirteitä. Vanhojen virikkeiden lisäksi halliin on tälle parvelle laitettu kutteri- sekä turvepaalit, joiden päälle untuvikot pääsevät kiipeilemään Biolanilta saatujen rahkasammalturveramppeja pitkin. Virikkeet kiinnostavat lintuja värinsä puolesta ja ne toimivatkin suosittuina kiipeilytelineinä. Kun kutteripaalit kiipeilyn saatossa hajoavat, pitäisi vaalean irtokutterin aktivoida lintuja kylpemään normaalia enemmän.

Jatkamme kolmannen parven osalta kuvaamista tekoälykameroilla ja luonnolliset käyttäytymismuodot tallennetaan dataksi. Tuloksia on luvassa myöhemmin. Parhaillaan datatiimi viimeistelee toisen parven käyttäytymisdataa. Toivoin pääseväni kertomaan kahden viimeisen erän tuloksista teille jo nyt, mutta kerättyä dataa on niin paljon, että se käsittelyyn menee hetki vielä. Näillä näkymin saamme kuulla tuloksista lisää myöhemmin tällä viikolla.

Vappuperinteisiini on kuulunut lakitus Turun Taidemuseonmäellä ystävien kanssa, mutta nyt vappu kului työn merkeissä täällä kotitilalla. Toukotyöt on aloitettu!

Lue lisää