Nalkin tila
Kiikalan maalaismaisema todella tuntuu Suomen ruoka-aitalta. Siellä sijaitseva Uudentalon kotitila eli perinteiseltä nimeltään Nalkin tila oli 1970-luvun alussa myytävänä.
"Vanhempani ostivat tämän tilan vuonna 1972", kertoo tilan nykyinen isäntä Ilkka Uusitalo. "Olemme vanhaa maataloussukua, mutta tämä tila ei ole sukutila. Isäni Arimo Uusitalo on maanviljelijäperheestä, mutta hänen veljensä jäi pitämään perheen kotitilaa.
Kun Ilkka Uusitalon vanhemmat tulivat Nalkin tilan omistajiksi, tila oli huonossa kunnossa. "Siitä sitten lähdimme tilaa ja ympäristöä kehittämään. 1976 rakensimme ensimmäisen kanalan, ja kananpoikia on kasvatettu nyt jo neljänkymmenen vuoden ajan."
Vuosikymmenien kehitystyö on tuottanut upeaa tulosta, sillä nykyään Nalkin tila on yksi Suomen hienoimmista maatalousympäristöistä. Ilkka ja tilan emäntä Päivi Uusitalo suhtautuvat tilansa huippumaineeseen iloisen ylpeinä ja samalla tietoisen innostuneina jatkuvan kehitystyön tarpeesta.
Ilkka Uusitalo on jo pitkään avoimesti kertonut kananpoikien kasvatuksesta. Hän oli kymmenisen vuotta sitten ensimmäisenä avaamassa kasvattamon ovia myös ulkopuolisille tarkkailijoille. Broilerikasvattamoiden hygienia on äärimmäisen tärkeää ja siksi jokaisen on mentävä kanalaan terveenä, puhtaana ja hyvin suojautuneena.
”Puhtaus on perusta kananpoikien hyvinvoinnille ja terveydelle. Emme lääkitse lintuja antibiooteilla emmekä muilla lääkkeillä.”
Nalkissa kananpojille maistuvat oman tilan vehnänjyvät.
”Kananpojat syövät merkittävissä määrin oman tilan kevätvehnää. Vehnä on täysjyväviljana kananpoikien luontaista ravintoa ja toimii myös hyvin virikkeenä kananpojille. Viljelemme itse korkealaatuista ja valkuaispitoista vehnää. Vehnänjyviä sekoitetaan kananpoikien syömään rehuun. Tärkeää on myös se, että kananpojat juovat puhdasta vettä vapaasti.”
Kaikkien Kariniemen kotitilojen tapaan Nalkin kotitilallakin kananpojat elävät lämmitettävissä ja ilmastoiduissa kanalarakennuksissa. Ne kasvavat vapaina lattialla ja kuopsuttelevat puhtaalla turvepehkulla.