Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Kesäkuun kuulumiset

21.6.2021 - Untuvikot saapuivat

Uudet untuvikot saapuivat meille tänään. Niitä oli vastaanottamassa sama tuttu porukka. Vaikka ulkona on lähemmäs 30 astetta lämmintä, on silti halleja jouduttu lämmittämään. Hallissa kuuluu olla 33 astetta, kun tiput saapuvat.

Hallit on pesty ja desinfioitu. Perusteellisen puhdistuksen jälkeen hallien lämmitys nostettiin ennen kuivikepehkujen levittämistä. Etukäteislämmityksessä hallin asfalttipinta lämmitetään 27 asteeseen ennen kuin uudet pehkut levitetään. Lämmin asfaltti ja pehkukerros varastoivat mukavasti lämpöä ja ne säilyttävät pehkut kuivina. Tämä on tärkeää lintujen jalkapohjaterveyden ja muunkin terveyden kannalta.

Myös tämä erä saa muiden virikkeiden lisäksi selfie-kameran sekä kutteri- ja turvepaalit halliin. On mielenkiintoista seurata tykkäävätkö nämä linnut virikkeistä yhtä paljon kuin edelliset. Seuraan käyttäytymistä silmämääräisesti hoitokäynneillä, mutta jatkamme myös datan keruuta tekoälykameroiden avulla. Tutkimustyötä ja datan keruuta teemme vuoden loppuun asti.

Näimme myös alustavia tuloksia lintujen käyttäytymisdatasta. Ensimmäiset viriketulokset tukivat samaa mitä näin omin silminkin, kutteri- ja rahkasammalturvepaalit vahvistivat lintujen kylpemiskäyttäytymistä.

Kisakatsomoon Kariniemen Kananpojan liekkisiipiä

Peltojen perusparannukset jatkuivat myös viime viikolla. Vilja kasvaa hyvin. Syysvehnäkasvustot ovat erityisen reheviä ja tähkä on jo tullut näkyviin.

Kelit on niin nätit, että on pakko löytää aikaa frisbee-golfille. Juhannuskin menee untuvikkojen kanssa touhuillessa. Jalkapallon EM-kisoja on tullut myös seurattua. Suosittelen kisakatsomoon dippikoria, joka on helppo rakentaa Kariniemen Kananpojan liekkisiipien ympärille.

Lue lisää

11.6.2021 - Vastuullista ja ilmastoystävällistä uusiutuvaa energiaa

Aurinkoseuraajat tekevät nyt pitkää päivää. Tällä hetkellä ne aloittavat energiantuoton auringon noustessa pikkuisen kello neljän jälkeen aamulla. Lepoon seuraajat pääsevät auringon laskiessa metsikön taakse noin puoli yhdeltätoista illalla. Vielä vähän aikaa päivä pitenee.

Vuositasolla saamme aurinkopaneeleilla oman tilan energiatarpeesta vähän alle kolmanneksen. Myös ostamamme sähkö on uusiutuvaa, esimerkiksi vesi- tai tuulivoimalla tuotettua. Aurinkopaneelit ovat ilmastoystävällinen ratkaisu, joka pienentää Kariniemen kananpojan hiilijalanjälkeä.

Yks kakkaa, kaks kakkaaa...

Linnut lähtivät viime viikolla. Hallit on tyhjennetty ja ne odottavat pesijää, joka tulee ensi viikolla. Pehkut haki seitsemän kilometrin päästä tuttu luomu-tilallinen. Broilerinlanta on erittäin hyvää ja haluttua lannoitetta ja maanparannusainetta. Meiltä menee omien tarpeiden ylittävä broilerinlanta kolmelle eri lähiseudun luomu-viljatilalle. Osalta Kariniemen kotitiloilta broilerin lanta menee Biolanille ja sitä kautta puutarhoille sekä mahdollisesti sinunkin kukkapenkkiisi. Broilerlannan hyödyntäminen lannoitteena on hyvä käytännön kiertotalouden esimerkki. 

Perusparannuksia peltolohkoilla

Viljat kasvavat hyvin. Hallien tyhjennysten ohella olemme tehneet pelloilla perusparannuksia. Kaivurikuski on ollut apuna ja olemme tehneet uuden peltotien ja yhdistelemme pienempiä lohkoja laittamalla väliojia kiinni. Suuremmat lohkot sujuvoittavat peltotöitä tulevaisuudessa.

Kesäpäivä Turun saaristossa

Pitkää kesälomaa en ehdi pitämään, mutta yritän ottaa vapaapäiviä, kun tilanne sen sallii. Tällä viikolla teimme päiväreissun Turun saariston rengastielle Essin ja Lunan kanssa. Näillä hellekeleillä kelpaisi lomailla vähän pitempäänkin.

Lue lisää