Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Elokuun kuulumiset

24.8.2021 - Vesiensuojelutyötä kipsin levityksellä

Viime viikolla urakoitsija levitti meidän pelloillemme valkoista kipsiä. Kipsin tavoitteena on sitoa fosfori peltoon viljelykasvien käytettäväksi. Käsittelyn avulla esimerkiksi maan mururakenne parantuu, jolloin fosforin huuhtoutuminen sekä eroosio vähenevät ehkäisten vesistöjen rehevöitymistä. Kipsiä levitetään noin neljä tonnia hehtaarille.

Levityksen ajankohta onnistui sopivasti heti lohkojen puintien jälkeen, ja juuri ennen sateita. Vettä onkin riittänyt liiaksi. Osa olisi saanut sataa aiemmin kasvukaudella. Onneksi syysviljat on puitu, mutta odottelemme milloin pelto taas kantaa, jotta pääsemme korjaamaan kevätviljat.

Untuvikot saapuivat

Untuvikot saapuivat meille viime viikolla. Pientä säätöäkin oli, kun hakekattila rikkoutui. Onneksi meillä on öljykattilat varalämpölähteinä tällaisia tilanteita varten, joten mitään haittaa ei linnuille tästä aiheutunut. Lämmitämme öljyllä halleja vain poikkeustilanteissa. Muutaman päivän päästä saimme hakekattilan varaosat ja nyt kaikki taas toimii.

Digitalisaatio osana tilan arkea

Digitalisaatio ja tekniikka ovat monella tapaa muuttaneet kotieläinhoitoa. Esimerkiksi hakekattilan
rikkoutumisesta sain heti ilmoituksen kännykkään. Lisäksi hälytykset ilmoittavat, jos lämpötilassa näkyy poikkeuksellista vaihtelua tai laskua. Ilmoitukset tulevat minulle ja isälleni. Hälyt tulevat aina varmuuden vuoksi kolmella eri tavalla; tekstiviestitse, soitolla ja netin kautta kännykkäsovellukseen.

Lämpötilavaihtelujen lisäksi hälytyksiä voi tulla esimerkiksi rehuun tai juomaveteen liittyen.
Digitalisaation ansiosta voin myös seurata reaaliaikaisesti esimerkiksi kuinka paljon rehua yksittäinen broileri on syönyt ja juonut, mikä on lintujen keskipaino, mikä on hallin lämpötila, ilman kosteus ja paljonko hallia tuuletetaan. Lisäksi voin hallissa olevista kameroista seurata mitä hallissa tapahtuu ja tarkistaa milloin vain, että kaikki on kunnossa.

Digitaaliset ratkaisut eivät vähennä hoitokertojen määrää päivässä, vaan ne antavat työkaluja hallinnoida ja seurata lintujen hyvinvointia myös etänä.

Data on nyt koodareilla

Operaattoriongelmat Turun toimipisteen ja tilan välillä on korjattu ja edelliset parven data on nyt kokonaisuudessaan koodareilla. Odotamme uusia tuloksia mielenkiinnolla. Niitä lienee odotettavissa pian!

Lue lisää

11.8.2021 - Miniloma ja puinteja

Syysvehnät on jo puitu. Satoa tuli noin 6–7 tonnia hehtaarilta. Tällä hetkellä puimme kauroja, jonka jälkeen tulee pieni tauko ennen kevätvehnien vuoroa.

Kevätvehniltä ei ole odotettavissa vastaavia satomääriä, sillä sademäärät jäivät kasvukaudella vähäisiksi. Toivottavasti syksystä ei tule liian sateista ja märkää, jottei tarvitse kehnoja satoja kaiken kukkuraksi kuivata tolkuttoman kauan kuivurissa. Tilamme kuivuri on kohta jo 14 vuotta lämmennyt hakkeella, tavanomaisen öljyn sijaan.

Pesu ja puhtaus

Kanalat on tyhjennetty ja pesty. Tällä hetkellä suoritan irtaimiston pesua ja desinfiointia. Seuraavat untuvikot saapuvat meille kuun puolivälissä.

Päätimme projektiryhmän kanssa, että tulevat kananpojat käyttävät tavanomaisia virikkeitä tällä kertaa, jotta saamme lisää käyttäytymisdataa tulosanalyyseja varten. Tavanomaisia virikkeitä ovat esimerkiksi orret, sekä erilaiset roikkuvat ja nokittavat kiiltävät prikkalevyt, salibandypallot ja narunpätkät.

Meillä on käyttäytymisdataa kerättynä neljästä eri lintuparvesta. Viimeisimmän tulokset saamme katsottavaksi parin viikon sisällä. Valitettavasti huonot etäyhteydet operaattoriverkossa ovat välillä hidastelleet tulosten saamista, mutta homma etenee!

Miniloma Vaasassa

Olimme Essin ja koiramme Lunan kanssa viime viikolla muutaman päivän Vaasassa lomailemassa (tai viettämässä rästiin jääneitä viikonloppuja). Kelit olivat mahtavat ja oli mukava rauhoittua hetkeksi ennen seuraavaa parvea, sekä puinti- ja syyskylvöurakkaa.

Lue lisää