Vastuullisuus

Kariniemen tapaan

Tavoitteemme on olla paras ja vastuullisin vaihtoehto, kun valitset kananpoikaa lautasellesi.

Meillä hyvä syntyy hyvästä.

Kotitilan elämää

Tervetuloa seuraamaan Kiiskin tilan arkea ja sitä, miten me olemme mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja kehitystä tekoälyn avulla. Samalla lisäämme alkutuotannon läpinäkyvyyttä teille kuluttajille asti.

Minä olen Mikko Kiiski ja olen neljännessä polvessa Kiiskin tilan isäntä. Meillä aloitettiin Kariniemen kananpoikien kasvatus vuonna 1987. Olemme mukana mielenkiintoisessa Kariniemen kehitystyössä, jossa kameroiden avulla mallinnetaan ja tarkkaillaan kananpoikien käyttäytymistä ja hyvinvointia. Eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa tarvitaan aina ihmissilmää, mutta parhaimmillaan uudet teknologiat tarjoavat uutta näkökulmaa. Esimerkiksi kameroilla pystytään tarkkailemaan lintuja ja olosuhteita silloinkin, kun en itse ole paikalla.

Tuottajan työssä tärkeintä on huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa, että kuluttajat saavat hyviä ja turvallisia tuotteita. Toivon, että tämä projekti lisää läpinäkyvyyttä, miten kananpoikien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan tiloilla. Uskon, että löydämme vielä enemmän syitä olla ylpeitä kotimaisesta puhtaasta ruuasta.

Omat suosikkini Kariniemen kananpojan valikoimasta ovat hunaja- ja liekkisiivet.

Syyskuun kuulumiset

21.9.2021 - Kananpojat lähtivät ja syyskylvöt on tehty

Viikonloppu vierähti taas töiden merkeissä. Kananpojat lähtivät maanantain vastaisena yönä. Kuvakoosteessa on uusimmat selfiet linnuista. Seuraavaksi vuorossa on kanalan tyhjennys, huolellinen pesu ja desifiointi.

Unohdin kertoa salmonellatuloksesta, joka tuli jo muutama viikko sitten. Se oli taas odotetusti negatiivinen.


Kiertotaloutta ja kasvuvoimaa broilerin lannasta

Syysviljat on nyt kylvetty. Lajikkeeksi valikoitui toista syksyä peräkkäin Ceylon-syysvehnä ja pinta-ala on nyt 28,5 hehtaaria eli lähes puolet enemmän kuin vuosi sitten. Nyt toivotaan, että syysviljat talvehtivat hyvin.

Lannoitteeksi ajoin pelloille broilerin lantaa ja täydennyslannoituksen tein ostolannoitteilla. Lähteneiden kananpoikien lannat menevät tälläkin kertaa lähiseudun luomu viljatilalle lannoitteeksi.

Viime viikolla haketimme varaston täyteen haketta.

15.9.2021 - Tekoälyn ja kameroiden avulla havainnoimme kananpoikien luontaista käyttäytymistä

Broilerin luontaisia käyttäytymismuotoja ovat muun muassa nokkiminen ja kuopsuttelu, pehkussa kylpeminen ja itsensä sukiminen eli kehon hoito.

Meidän kanalaamme asennetut tekoälykamerat on opetettu tunnistamaan edellä mainittuja käyttäytymismuotoja. Kerätyn datan perusteella voimme todeta, että luontaisen käyttäytymisen muotoja löytyy kananpojilla kaikkien kasvatusviikkojen aikana. Vaikuttaa siltä, että uusien virikkeiden avulla voimme korostaa tiettyjä käyttäytymismuotoja.

Lintujen aktiivisuus pysyy korkeana lintujen iästä riippumatta. Dataa tarvitaan kuitenkin lisää ja sen takia jatkamme projektia edelleen.

Monenlaisia virikkeitä

Tällä hetkellä kananpojilla on käytössä virikkeinään orsia, naruissa roikkuvia kiiltäviä prikkoja ja puolikkaita sählypalloja. Etenkin kiiltävät metallipinnat ovat uteliaalle broilerille mieleen. Myös vaa'at toimivat eräänlaisina keinuina. Pehku ja sen mukana tulevat puun pätkät ja juurakot, sekä täysrehun joukossa olevat oman tilan täysjyvät antavat myös broilereille virikkeitä, sillä ne mahdollistavat kuopsuttelua ja nokkimisen toteuttamista.

Meidän kanalassamme on erikoisuutena tekoälykameroiden lisäksi selfie-kamera. Kamerat herättävät myös kiinnostusta ja saammekin tasaiseen tahtiin uusia selfiekuvia katsottavaksi.

Yllä olevalle kuvakoosteelle on kerätty muutamat uudet selfie-kuvat tältä parvelta. Yhdessä kuvassa näkyy kananpoika tutkimassa ja kopsuttelemassa pehkua, toisessa kuvassa näkyy sukimista ja kehon hoitoa.

Tässä kasvatusvaiheessa broilereiden höyhenpeite on vaihtumassa sulkiin. Edellisessä päivityksessä on myös hyvä kuva lentoonlähtö harjoituksista. Kannattaa tsekata!

Lue lisää

6.9.2021 - Lentoharjoituksia kanalassa

Alkuvuodesta asensimme kanalaan selfie-kameran, joka räpsii linnuista kuvia, kun tuottaja ei ole paikalla. Näin saamme linnuista mahdollisimman luonnollisia kuvia.

Ylle olen laittanut pari uutta onnistunutta otosta. Ensimmäisessä kuvassa näkyy, miten kananpojalla on lentoharjoitus käynnissä. Lisää selfiekuvia löytyy aiemmista blogipäivityksistäni.

Salmonellakontrolli

Tänään otin kanalasta salmonellanäytteet. Lähetän näytteet eteenpäin laboratorioon analysoitavaksi. Jokaiselle parvelle suoritetaan salmonellakontrolli, vaikka mitään epäilyä taudista ei olisikaan. Näin olemme osaltamme varmistamassa, että salmonellatautitilanne pysyy Suomessa hyvänä.

Lentoharjoituksia taivaalla

Kävimme myös itse kokeilemassa, miten lento luonnistuu. Onneksi ei itse tarvinnut lentää, vaan ammattimiehet hoitivat homman. Kuumailmapalloilua voin suositella lämpimästi kaikille!

Sadonkorjuu ohi, syystyöt odottavat

Puinnit ovat saatu valmiiksi. Kuten aiemmin kerroin, ei tänä vuonna kuivuuden takia ollutkaan korjattavissa hyvää satoa. Syysviljoista tuli siedettävä sato, noin 5–6 tonnia hehtaarilta. Sen sijaan kevätvehnän sato jäi vaatimattomaksi, noin 2,5–3,5 tonniin hehtaarilta. Kauraa korjasimme vajaa 4 tonnia hehtaarilta.

Syyskylvöisten kasvien etuna on talviaikainen kasvipeitteisyys, joka aloittaa myös hiilensidonnan varhain keväällä. Lisäksi kasvillisuus pidättää hyvin ravinteita. Syysvehnän viljely tasoittaa myös työhuippuja. Esimerkiksi toukokuussa ei ole sitten niin paljon kylvettävää. Nyt toivotaan vielä, että viljat talvehtivat hyvin!

Lue lisää